Partidul „Renaștere” a emis o declarație prin care atenționează asupra pericolului la care este expus statutul de neutralitate al Republicii Moldova

Adrian Sirbu

Partidul „Renaștere” a emis o declarație prin care atenționează asupra pericolului la care este expus statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Aceasta vine în contextul anunțului privind participarea Moldovei la Reuniunea miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), fapt considerat de Parasca drept o amenințare la adresa stabilității țării.

Este regretabil să vezi cum actuala putere pune în pericol statutul nostru de neutralitate în favoarea conjuncturii politice mondiale. S-a aflat că Moldova se alătură Reuniunii miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM). Se pare că conducerea țării a uitat că constituția noastră proclamă un statut strict de neutralitate, deși, cel mai probabil, le este pur și simplu indiferent”, a notat Natalia Parasca.

Conform spuselor ei, deși Constituția Republicii Moldova proclamă cu fermitate statutul de neutralitate, Președintele Maia Sandu a sugerat că securitatea Moldovei ar trebui să se bazeze pe o armată națională puternică.

Președintele Maia Sandu a declarat chiar că securitatea Moldovei ar trebui să depindă de o armată națională puternică, nu de statutul de neutralitate. Cu toate acestea, aderarea la alianțe militare cu alte țări contravine acestei poziții. Întărim forțele noastre sau invităm „partenerii” să calce în picioare pământul moldovean? Vrem ca soldații noștri să moară în războaiele altora?”, s-a întrebat retoric președinta partidului „Renaștere”.

Natalia Parasca critică această abordare, subliniind inconsecvența dintre întărirea forțelor armate naționale și aderarea la alianțe militare externe.

„Vrem ca soldații noștri să-și apere țara, nu să moară în războaiele altora,” a subliniat Parasca în declarația sa.

Cetățenii moldoveni, potrivit ei, doresc pace și stabilitate, respingând implicarea în conflicte străine.

În apelul către autorități, Parasca a solicitat menținerea statutului de neutralitate pentru a asigura o viață confortabilă pentru cetățenii Moldovei.

Tot ce își doresc cetățenii noștri este pacea și stabilitatea. Avem nevoie de condiții pașnice pentru viață, nu de implicare în conflicte străine. De aceea, îndemnăm autoritățile noastre să păstreze statutul de neutralitate și să nu adere la blocurile militare din întreaga lume. Doar așa vom putea menține pacea în Moldova și să asigurăm o viață confortabilă pentru cetățenii noștri”, a conchis politiciana.