Partidul “Șansă” a contestat decizia CSE. Lungu: “Cerem suspendarea deciziei până la pronunțarea instanței”

Adrian Sirbu

Partidul politic Șansă a contestat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) cu privire la excluderea din cursa electorală a candidaților desemnați de formațiune pentru alegerile locale din 5 noiembrie. Anunțul a fost făcut de liderul formațiunii, Alexei Lungu, într-o postare pe canalul de Telegram.

Potrivit liderului partidului Șansă, Judecătoria Chișinău, sectorul Rîșcani, a refuzat să examineze cauza, și a expediat-o Curții de Apel Chișinău. La Apel, doi judecători s-au recuzat deja, și refuză să judece cazul, nimeni nu vrea să-și asume responsabilitatea, precizează Lungu.

Astfel, potrivit lui Alexei Lungu, în această situație, Curtea Supremă de Justiție va trebui să decidă cine va examina recursul Partidului “ȘANSĂ”.

Partidul a sesizat deja autoritățile electorale de nivelul al doilea de circumscripție cu privire la contestație, solicitând suspendarea deciziei CSE până la pronunțarea hotărârii judecătorești.

Conform legii, această acțiune suspendă automat hotărârea CSE de excludere a partidului din cursa electorală. Ca urmare, în prezent, imprimarea pe buletinele de vot, în dreptul Partidului „ȘANSĂ”, a cuvintelor  ВЫБЫЛ sau RETRAS nici nu poate fi pusă în discuție”, a concluzionat Alexei Lungu.