PAS solicită crearea regulamentului privind finanțarea suburbiilor din Chișinău și publicarea proiectului de buget pentru anul 2024

Adrian Sirbu

Fracțiunea PAS din CMC a susținut astăzi o conferință de presă în care au abordat două subiecte importante: crearea unui grup de lucru care să elaboreze un regulament cu privire la finanțarea suburbiilor, și, respectarea transparenței în procesul de publicare și aprobare a bugetului municipal pentru anul 2024.

Această practică subminează autoritatea primarilor și nu încurajează implementarea proiectelor mari în suburbii. Primarii din suburbii trebuie să-și poată planifica corect bugetul și după adevăratele necesități știind exact ce sumă urmează să fi alocată în următorii ani.” a spus Galina Comendant, consilieră municipală PAS.

Cele mai favorizate au fost localitățile mici precum este Condrița – unde au fost transferați în jur de 2800 pe cap de locuitor, și localitățile cu primari MAN  Colonița – în jur de 3300, Vatra – aproximativ 2100 lei pe cap de locuitor.  

Asta în timp ce localitățile mari care contribuie cel mai mult la bugetul municipal au primit sume chiar și de 10 ori mai mici. Stăuceni – 240 lei, Durlesti- 160 lei, Codru – în jur de 150 lei pe cap de locuitor. 

Reieșind din cele expuse Fracțiunea PAS din CMC vine cu propunerea de a elabora un regulament, care să facă claritate și să nu mai permită nici unui primar general – să politizeze finanțarea suburbiilor. Încurajăm toți primarii și consilierii locali din suburbii să se alăture acestui grup de lucru și împreună să elaborăm acest regulament.” a explicat Victor Bacalîm, consilier municipal PAS.

Fracțiunea PAS cere convocarea ședinței extraordinare a CMC. Avem semnăturile la mai mult de o treime din consilierii CMC, ceea ce ne permite să stabilim ședința CMC în data de 26 decembrie, cu următoarea ordine de zi:

  1. Constituirea fracțiunilor CMC.
  2. Constituirea comisiilor de lucru.
  3. Executarea bugetului pentru 2023.
  4. Chemarea la raport pe domnul Andrei Pavaloi și doamnei Angela Cutasevici cu privire la implicarea, nebenevolă, dar organizată, a subalternilor de a finanța partidul MAN.
  5. Proiectul de decizie cu privire la crearea grupului de lucru pe crearea regulamentului privind finanțarea suburbiilor din municipiu.
  6. Cerem primarului general publicarea proiectului de buget pentru anul 2024.