Patru localități și-au ales primarul din primul tur în cadrul alegerilor locale noi și parțiale

Adrian Sirbu

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor locale noi și parțiale din cinci localități din țară, care s-au desfășurat ieri. În patru dintre acestea, au fost aleși primari din primul tur. Este vorba de satele Sagaidac, raionul Cimișlia, Hănăsenii Noi, raionul Leova, Cotovscoe și Cairaclia din UTA Găgăuzia. De altă parte, în comuna Târnova, raionul Dondușeni, va avea loc turul doi de scrutin.

În satul Sagaidac, raionul Cimișlia, a câștigat Cojocaru Ion, candidatul PAS. În comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, a câștigat Iurie Lungu, de la PAS. În satul Cotovscoe a câștigat singurul candidat înscris în cursă – Gheorghi Palic, candidat independent.

Amintim că ieri au avut loc alegeri locale noi și parțiale în 9 localități din țară. Astfel, pentru o nouă componență a consiliilor locale, scrutinul s-a desfășurat în Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, iar pentru funcția de primar – în comuna Târnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

În conformitate cu prevederile cadrului legal, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care s-au prezentat la urnele de vot. În cazul în care niciun candidat nu întrunește această condiție, al doilea tur va fi organizat în termen de 2 săptămâni, cu primii 2 candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.