Pe 2 martie Tiraspolul va comemora ziua „agresiunii moldovenești”
„O contribuție foarte importantă din partea apărătorilor regiunii transnistrene, care au apărat regiunea în anii agresiunii din partea Republicii Moldova împotriva patriei noastre. Anume apărătorii regiunii transnistrene le-au permis pacificatorilor să-și îndeplinească misiunea. Soldații transnistreni mențin tradițiile marilor soldați lui Suvorov, care au fost simbolul și mândria Rusiei”, a zis liderul Krasnoselsk,i în cadrul unui felicitări soldaților, de 23 februarie.
Reamintim că data de 2 martie 1992 este considerată, oficial, data la care a început conflictul militar, deși primele ciocniri au avut loc la sfârșitul anului 1991. În noaptea zilei de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști. Posturile de gardiști și milițieni ale regimului separatist de la Tiraspol erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse.
La 2 martie, președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor rebele care atacaseră posturi de poliție loiale Chișinăului de pe malul estic al Nistrului. Separatiștii, ajutați de trupele sovietice, și-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputată.
La 21 iulie 1992 Chișinăul și Moscova au semnat un acord de încetare a focului. De-a lungul râului Nistru a fost instituită Zona de Securitate, compusă din trei sectoare, cu lungimea de 225 km şi lăţimea 15-21 km.
În 2010, Parlamentul de la Chișinău a desemnat ziua de 2 martie este drept Zi a Memoriei.
Conform datelor părţii transnistrene, în conflictul armat din 1992 au decedat cca 800 de transnistreni. Potrivit Ministerului Apărării în conflictul armat de pe Nistru au decedat 287 de moldoveni.