Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare se vor reuni la Chișinău, în cadrul ediției a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova

Ala Găină

Mâine, 17 octombrie 2023, Republica Moldova va găzdui cea de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare se vor reuni pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Conform agendei conferinței, vor fi semnate un șir de memorandumuri pentru Republica Moldova, după care evenimentul va fi deschis de prim-ministrul Dorin Recean. Cu un cuvânt de salut vor interveni și cofondatorii Platformei – șefii delegațiilor franceze, germane și române.

Ulterior, participanții vor discuta pe marginea prezentărilor susținute de ministrul Energiei, Victor Parlicov, și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. După masa rotundă, oficialii vor veni cu rezultate și concluzii pe grupurile de lucru tematice, constituite pe 6 piloni – efort umanitar, energie, lupta împotriva corupției, managementul frontierelor, asistența financiară, reforma administrației și managementul finanțelor publice.

Evenimentul se va încheia cu discursul președintei Maia Sandu, urmat de o conferință de presă,  susținută de miniștrii de Externe ai celor patru țări – Franța, Germania, România și Republica Moldova. Conferința va putea fi urmărită live, pe pagina de Facebook a Guvernului.

Amintim că la reuniunile precedente ale Platformei de Sprijin pentru Moldova, desfășurate la Berlin, Paris și București, Republica Moldova a primit sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.