Până la ora 19:00, prezența la vot a alegătorilor a trecut de 52,30% înregistrându-se o rată de participare de peste 1 606 000 de alegători. Pentru comparație, în primul tur de scrutin, pe 20 octombrie 2024, până la ora 19:00, a fost înregistrată o rată de participare de 48,7%.
În țară, circumscripția cu cea mai înaltă prezență la vot este Dondușeni, unde, până la ora 19:00, se atestă o rată de participare de peste 50 la sută. Circumscripția cu cea mai joasă prezență la vot este Cantemir, unde s-au prezentat la urne doar puțin peste 37% dintre alegători.
În municipiul Chișinău și-au exercitat dreptul la vot peste 53% dintre alegători. În mun. Bălți s-a înregistrat o participare la votare de circa 50%, iar în UTA Găgăuzia – peste 49%.
În secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului s-a înregistrat o prezență de peste 24 200 de persoane. Cea mai mare prezență a fost înregistrată în cele 3 secții de votare din Varnița, Anenii Noi, unde au votat circa 2 200, 2 000 și, respectiv, peste 1 900 de alegători.
În secțiile de votare deschise în străinătate au votat peste 275 de mii de alegători.
Până în prezent, la Comisie au fost depuse două sesizări: una se referă la agitația electorală pe rețelele de socializare, iar alta ține de transportarea organizată a alegătorilor.
Numărul total de apeluri recepționate de Centrul de Apel al Comisiei depășește cifra de 800. Circa 60% dintre acestea au parvenit în mare parte de la cetățeni şi s-au referit la: procedura de vot, adresele secțiilor de vot, timpul votării, actele în baza cărora pot vota, etc..
Conform informațiilor furnizate de Inspectoratul General al Poliției, se constată un nivel crescut al încălcărilor procesului aflat în desfășurare. Din informațiile operative prezentate până la ora 19:00, au fost înregistrate 191 de cazuri de încălcări sau incidente.
Dintre acestea:
– 61 cazuri țin de fotografierea buletinului de vot (întocmite 27 procese-verbale);
– 25 situații de bănuială rezonabilă de corupere a alegătorilor (întocmite 2 procese verbale);
– 20 cazuri de transportare organizată a alegătorilor;
– 7 cazuri de afișaj electoral neautorizat;
– 6 cazuri de deteriorare a buletinului de vot (întocmite 2 procese-verbale);
– 7 cazuri de încălcare a dreptului la vot;
– 1 caz când și alte persoane se aflau în cabina de vot;
– alte peste 30 cazuri privind alte încălcări ale procesului electoral.
Alegătorii își pot exercita dreptul la vot până la ora 21:00. Biroul electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult 2 ore, a termenului votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare respectivă să-și realizeze dreptul la vot.