Ghimpu la conferinta d epresa

PL cere demiterea lui Dodon prin referendum

Vasile Cojocari

În cadrul unei conferințe de presă, Ghimpu a menţionat că președintele țării a sfidat principiul de stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil, felicitându-l pe noul lider de la Tiraspol cu victoria obținută în cadrul așa-ziselor „alegeri prezidențiale” din regiunea transnistreană. „El a sfidat dragostea față de popor depunând flori la monumentul cazacilor. Tot ce a pornit să facă este în defavoarea Republicii Moldova. Dacă și-a permis acest lucru înseamnă că reprezintă interesele altui stat. Noi nu avem nevoie de un astfel de președinte”, a spus liderul liberalilor.
Potrivit legislației, pentru inițierea procedurii de suspendare din funcție a șefului statului sunt necesare 34 de voturi a deputaților din Parlament. În acest sens, PL a venit cu o solicitare către colegii din Legislativ.

Mizăm pe sprijinul celorlalți colegi”, a declarat Ghimpu, adăugând că acest subiect nu a fost discutat în cadrul Coaliției de Guvernare.

Mihai Ghimpu a menţionat că doar unirea este soluţia pentru Republica Moldova, iar prin această iniţiativă, avem şansa să scăpăm de „vipera roşie cu stea în frunte”. „România a fost, este şi va fi gata întotdeauna pentru a accepta ca acest teritoriu ocupat de Federaţia Rusă să se întoarcă înapoi acasă la mama. Care mamă nu deschide uşa copilului? Când vine copilul, uşa se deschide, fiindcă e sângele său”, a reiterat Ghimpu.

Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban, susține că declarația liderului PL este o simplă frustrare.

Calificăm declarațiile domnului Mihai Ghimpu drept declarații cu iz, mai curând, electoral decât politic. Le considerăm o tentativă de a-și reabilita ratingul politic minor la care a ajuns de-a lungul anilor de pe urma unor acțiuni contrare așteptărilor cetățenilor și propriilor alegători. Cât privește inițiativa de organizare a referendumului republican privind destituirea președintelui Igor Dodon din funcția de șef al statului, îi răspundem d-lui Ghimpu și tuturor din actuala guvernare, că președintele Igor Dodon este oricând gata să se prezinte pentru judecata politică în fața cetățenilor”, a comentat Ceban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit Constituției, șeful statului poate fi suspendat din funcție cu votul a 2/3 din numărul deputaților. Președintele ales de popor poate fi demis doar prin referendum republican, scrie deschide.md.