Anunţul a fost făcut de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, la care invitat special este ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, notează caleaeuropeana.ro
„Am prezentat împreună cu Annalena Baerbock şi Jean-Yves Le Drian proiectul Conferinţei de la Berlin din 5 aprilie, pe care Germania, Franţa şi România o vor co-găzdui cu scopul creării “Platforma de sprijin pentru Moldova” pentru a intensifica sprijinul UE şi internaţional, inclusiv al ţărilor donatoare şi instituţiilor financiare internaţionale, pentru Republica Moldova”, a scris şeful diplomaţiei române, pe Twitter.
La sosirea la reuniunea CAE, Bogdan Aurescu a amintit că autorităţile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta şi transfera asistenţă umanitară, nu doar în Ucraina, ci şi în Republica Moldova.
El a precizat că „sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noştri germani şi francezi, a unei conferinţe internaţionale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o „Platformă de susţinere a Republicii Moldova” şi pentru a stimula mai mult sprijin pentru această ţară”.
În marja reuniunii CAE a avut loc o discuţie a miniştrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova.
Discuţia s-a concentrat pe o mai bună înţelegere la nivel UE a nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii şi sprijinului UE pentru eforturile Chişinăului de găzduire a refugiaţilor din Ucraina, precum şi discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.
În acest context, ministrul de externe român a evidenţiat demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităţilor din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell şi către comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.
Ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, şi va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.