„Platforma de sprijin pentru R. Moldova” – inițiativa României, Germaniei și Franței pentru contracararea crizei

Redacția Liber TV

România, Franţa şi Germania au anunţat luni crearea unei platforme de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de a intensifica sprijinul internaţional şi al Uniunii Europene pentru Moldova, confruntată cu un val crescut de refugiaţi din Ucraina, cu o criză energetică din cauza dependenţei de Rusia şi dornică să îşi urmeze parcursul european. Lansarea acestei platforme va fi găzduită de miniştrii de externe ai celor trei ţări în cadrul unei Conferinţe la Berlin, în perioada următoare.

Anunţul a fost făcut de ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, la care invitat special este ministrul de externe de la Chişinău, Nicu Popescu, notează caleaeuropeana.ro

„Am prezentat împreună cu Annalena Baerbock şi Jean-Yves Le Drian proiectul Conferinţei de la Berlin din 5 aprilie, pe care Germania, Franţa şi România o vor co-găzdui cu scopul creării “Platforma de sprijin pentru Moldova” pentru a intensifica sprijinul UE şi internaţional, inclusiv al ţărilor donatoare şi instituţiilor financiare internaţionale, pentru Republica Moldova”, a scris şeful diplomaţiei române, pe Twitter.

La sosirea la reuniunea CAE, Bogdan Aurescu a amintit că autorităţile române au organizat un centru în partea de nord a României pentru a colecta şi transfera asistenţă umanitară, nu doar în Ucraina, ci şi în Republica Moldova.

El a precizat că „sprijinim organizarea pe 5 aprilie la Berlin, împreună cu colegii noştri germani şi francezi, a unei conferinţe internaţionale de sprijin pentru Republica Moldova pentru a crea o „Platformă de susţinere a Republicii Moldova” şi pentru a stimula mai mult sprijin pentru această ţară”.

În marja reuniunii CAE a avut loc o discuţie a miniştrilor europeni de externe cu ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu. Discuţia are loc în urma propunerii României, într-un moment marcat de impactul deosebit de puternic al crizei din Ucraina asupra economiei şi cetăţenilor din Republica Moldova.

Discuţia s-a concentrat pe o mai bună înţelegere la nivel UE a nevoilor şi provocărilor cu care se confruntă Republica Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina, reafirmarea aprecierii şi sprijinului UE pentru eforturile Chişinăului de găzduire a refugiaţilor din Ucraina, precum şi discutarea sprijinului suplimentar concret al UE pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova.

În acest context, ministrul de externe român a evidenţiat demersurile active ale României de sprijinire a Republicii Moldova, în linie cu măsurile în sprijinul autorităţilor din Republica Moldova, propuse în scrisoarea comună transmisă recent împreună cu ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, către Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell şi către comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Olivér Várhelyi.

Ministrul român de externe a reiterat sprijinul pentru perspectiva europeană a R. Moldova, subliniind că cererea de aderare a acestui stat la UE reprezintă un prim pas dintr-un proces laborios, şi va exprima convingerea că demersul va reprezenta un stimulent suplimentar pentru R. Moldova în continuarea reformelor.

Îți place ce citești? Contribuie la dezvoltarea platformei cu o donație:

Donație unică
Cotizație lunară

Republica Moldova

Beneficiar: AO „UNIREA - Onoare, Demnitate și Patrie”

MDL: MD75VI022240300000083MDL

USD: MD16VI022240300000068USD

EUR: MD25VI022240300000063EUR

RON: MD60VI022240300000011RON

SWIFT: VICBMD2X416

România

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO05INGB0000999908458154 SWIFT: INGBROBU

Beneficiar: Vlad Bilețchi IBAN: RO41RNCB0685154653320001 SWIFT: RNCBROBU