Poliția de Frontieră are un nou șef. Cine este acesta și ce funcție a ocupat până acum

Ala Găină

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră are un nou șef. Este vorba despre Ruslan Galușcă, numit vineri de Guvern în această funcție, transmite IPN.

Ministrul afacerilor interne, Adrian Efros, a declarat că Ruslan Galușcă activează în cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră începând cu anul 2009. În toată această perioadă a ocupat diverse funcții, inclusiv de conducere în domeniul asigurării securității frontierei de stat, combaterii migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere etc.

Funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a rămas vacantă după ce Rosian Vasiloi și-a depus demisia. Plecarea sa a fost ca urmare a incidentului din 5 noiembrie, când un cetățean al Azerbaidjanului a părăsit neautorizat zona de securitate din Aeroportul Internațional Chișinău. Bărbatul a fost reținut a doua zi în apropierea Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău, de unde la scurt timp a fost preluat și prezentat organului de competență în vederea efectuării acțiunilor de urmărire penală ce se impun. Ulterior, străinul a fost îndepărtat de pe teritoriul Republicii Moldova.

Demisia lui Rosian Vasiloi a fost cerută în spațiul public și după incidentul din 30 iunie, când un polițist de frontieră și un angajat al securității aeroportuare au murit împușcați de către un cetățean al Tadjikistanului căruia i s-a refuzat intrarea în Republica Moldova. În timpul însoțirii sale pentru a fi returnat, agresorul l-a imobilizat cu o lovitură pe polițistul de frontieră, i-a sustras arma și a deschis focul.