Politico: UE ar urma să înceapă negocierile cu Republica Moldova pe 25 iunie

Ala Găină

Uniunea Europeană ar urma să demareze negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina pe data de 25 iunie, relatează publicația Politico, cu referire la cinci diplomați europeni, care au făcut declarații sub condiția anonimității.

Cei cinci diplomați europeni au declarat că blocul comunitar țintește să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova pe 25 iunie, când va avea loc summitul Consiliului European.

Potrivit Politico, principalul obstacol în calea demarării negocierilor îl reprezintă Ungaria condusă de premierul Viktor Orban, un apropiat al lui Putin și opozant al ajutorului oferit de UE Ucrainei. Budapesta ar urma să preia președinția rotativă a UE la sfârșitul lunii iunie, iar Orban nu și-ar dori ca subiectul accederii Ucrainei să umbrească cele șase luni în care va conduce UE, sugerează unul dintre diplomații citați de Politico.

Potrivit lui, lansarea negocierilor la sfârșitul lunii iunie, când spațiul mediatic al UE va fi plin de alte știri, va permite Ungariei să se concentreze pe alte priorități în timpul președinției sale.

Un purtător de cuvânt al reprezentanței permanente maghiare la UE a declarat că Ungaria se concentrează pe cadrul de negociere.

„Primul pas este să găsim un consens în această direcție”, a notat acesta, adăugând că este prea devreme de discutat despre date concrete pentru organizarea unei conferințe interguvernamentale pentru începerea negocierilor.

La Summitul UE din 14 decembrie 2023, statele membre au decis să demareze negocierile privind viitoarea aderare la Uniunea Europeană cu R. Moldova și Ucraina. Asta după ce, în iunie 2022, UE a acordat R. Moldova și Ucrainei statutul de candidate pentru aderarea la UE.