Președinta Maia Sandu refuză să numească bașcanul Găgăuziei în Guvernul R. Moldova: „Această persoană este ghidată de Șor”

Adrian Sirbu

Președinta Maia Sandu nu va semna Decretul de numire a bașcaniei Găgăuziei Evghenia Guțul în componența Guvernului „atât timp cât ea lucrează pentru o grupare criminală”. Totodată, șefa statului menționează că situația ar fi alta, dacă Guțul ar „reprezenta interesele cetățenilor”. Declarațiile au fost făcute de Maia Sandu la postul public Radio Moldova.

Atât timp cât ea lucrează pentru o grupare criminală, nu am, cum să semnez Decretul. Dacă ar începe să reprezinte interesele cetățenilor, ar rupe cu gruparea criminală, atunci e altă situație. Am probe și eu și Dvs și Procuratura că această persoană este ghidată de Șor și este membră a unei grupări criminale. Cineva care face parte din grupare criminală, nu poate face parte din Guvernul R. Moldova. Guvernul R.Moldova este o instituție în slujba cetățeanului și nu poate să cuprindă oameni care lucrează pentru grupări criminale”, a declarat Maia Sandu.

Autoritățile, potrivit șefei statului, intenționează să revizuiască legislația națională pentru a proteja R.Moldova de imixtiunile majore ale Federației Ruse. Maia Sandu a reiterat că oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat penal în dosarul furtului miliardului este un instrument al Federației Ruse prin care Kremlinul se implică în treburile interne ale R. Moldova.