Președinta partidului „Renaștere” avertizează asupra amenințării la adresa neutralității Moldovei în noua Strategie de Securitate Națională

Adrian Sirbu

Natalia Parasca, președinta partidului „Renaștere”, critică deciziile recente ale Parlamentului Moldovei, acuzând puterea politică a țării că și-au ”părăsit rațiunea”. Aceasta și-a exprimat îngrijorarea privind discuțiile asupra proiectului de Strategie Națională de Securitate ce identifică Rusia ca o amenințare.

Parasca acuză liderii politici, inclusiv pe Maia Sandu, de subminare a colaborării și relațiilor de vecinătate, considerând poziția anti-rusă ca fiind o mască. Ea susține că aceste acțiuni reprezintă o comandă a unor interese străine, care nu au în vedere binele și dezvoltarea Moldovei, ci doar beneficiile imediate și jocurile geopolitice în spațiul post-sovietic.

Potrivit președintei partidului „Renaștere”, guvernul actual transformă Moldova într-o țară fără demnitate și suveranitate proprie. De asemenea, Natalia Parasca a menționat importanța menținerii neutralității și suveranității Moldovei, argumentând că astfel de decizii ar putea transforma țara într-un actor pion în jocurile geopolitice ale altora.

”Puterea noastră și-a luat adio definitiv de la bunul simț. Parlamentul Moldovei a pus în discuție un nou proiect de Strategie Națională de Securitate, în care Rusia este indicată ca o amenințare. Acest lucru contravine direct principiilor de neutralitate înscrise în constituție. Maiaa Sandu nu cred că a devenit nebună distrugând colaborarea și relațiile de bun vecinătate de lungă durată. Poziția ei ostilă față de Rusia este doar o mască. Este o comandă a stăpânilor Sandu, cărora nu le pasă de viitorul nostru și dezvoltare. Sunt interesați doar de beneficiile imediate și dorința de a folosi Moldova în jocurile lor geopolitice în spațiul post-sovietic”, a notat președinta partidului ”Renaștere” pe pagina sa de Telegram.

Partidul „Renaștere” anunță că va lupta pentru păstrarea neutralității și protejarea suveranității țării, subliniind nevoia de a preveni intervențiile externe care ar putea amenința stabilitatea și dezvoltarea Moldovei.

”Pentru Moldova, este vital să mențină neutralitatea, iar noi, ca partidul ”Renaștere”, vom lupta pentru asta. Trebuie să protejăm țara noastră de intervențiile externe și să păstrăm suveranitatea noastră”, a concluzionat Natalia Parasca.