Președinta partidului ”Renaștere”, Natalia Parasca, critică cerințele UE față de Moldova și apără neutralitatea țării: ”Este un preț prea mare pentru noi”

Adrian Sirbu

Natalia Parasca, președinta partidului politic „Renaștere”, s-a referit la conjunctura Republicii Moldova în contextul cerințelor Uniunii Europene. Ea a criticat solicitările UE ca Moldova să respecte sancțiunile impuse Rusiei, subliniind că aceasta constituie o „substituție de concepte” și o „viclenie politică flagrantă”.

Parasca a evidențiat preocupările legate de impactul pe care impunerea acestor sancțiuni le-ar avea asupra relațiilor Moldovei cu Rusia, precum și consecințele economice și sociale pentru republică.

„Moldova este încă „insuficient de bună” pentru Uniunea Europeană, dar i se cere să respecte sancțiunile UE împotriva Rusiei! Nu este aceasta o substituție de concepte și o viclenie politică flagrantă? Suntem împinși să rupem relațiile cu Moscova, fără a lua în considerare consecințele reale pentru republică. Restricțiile, a căror respectare se așteaptă de la Chișinău, vor deveni o povară atât de grea, încât economia moldovenească nu va putea să le suporte”, a afirmat președinta.

Potrivit Nataliei Parasca, restricțiile așteptate de la Chișinău ar putea avea un impact devastator asupra economiei moldovenești, aflată deja sub presiune. Acest lucru ar putea conduce la probleme serioase, inclusiv penuria de bunuri și restricții asupra libertății de mișcare a cetățenilor, afectând în mod direct producția autohtonă și provocând dificultăți logistice.

Mai mult, Parasca și-a exprimat îngrijorarea cu privire la problema Transnistriei, care s-ar putea agrava în contextul acestor tensiuni politice și economice.

„Cu toate eforturile noastre, încercăm să revitalizăm și să dezvoltăm producția autohtonă, dar sancțiunile vor pune imediat capăt acesteia. Cetățenii vor fi lipsiți de libertatea de mișcare, va apărea o penurie de bunuri din cauza problemelor logistice. Desigur, se va agrava problema Transnistriei! Este un preț prea mare pentru Moldova”, a subliniat ea, referindu-se la potențialele consecințe ale respectării sancțiunilor.

Totodată, liderul partidului „Renașterea” a declarat că atât ea, cât și partidul și electoratul lor se opun categoric încercărilor de a implica Moldova în „groapa sancțiunilor” și vor lupta pentru păstrarea neutralității țării.

”Eu, partidul „Renașterea” și electoratul nostru ne opunem categoric încercărilor de a trage țara în groapa sancțiunilor. Vom lupta pentru neutralitatea Moldovei!”, a conchis Natalia Parasca.