Președintele Maia Sandu cere ajutorul României în depășirea crizei energetice din RM

Ala Găină

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a avut astăzi o întrevedere, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele României Klaus Iohannis. Potrivit Administrației Prezidențiale a României, discuțiile dintre cei doi șefi de stat au fost, cu prioritate, despre măsurilor de sprijin din partea României pentru depăşirea crizei energetice din Republica Moldova.

Administrația prezidențială a României menționează că Maia Sandu i-a mulțumit omologului ei pentru măsurile prompte adoptate de către România pentru furnizarea de electricitate, gaze naturale, păcură şi lemne de foc pentru cetăţenii Republicii Moldova.

De asemenea, preşedintele Republicii Moldova a prezentat demersurile autorităţilor de la Chişinău privind asigurarea furnizării de gaze naturale în regim de urgenţă pentru a acoperi consumul pentru lunile de iarnă. Astfel, Sandu a cerut sprijinului României în acest sens.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a exprimat sprijinul pentru demersurile autorităţilor de la Chişinău de reformare a sistemului energetic al Republicii Moldova, în conformitate cu angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.

Iohannis a mai evidenţiat demersurile României în domeniul asistenţei pentru Republica Moldova, atât prin acordarea de sprijin bugetar direct, cât şi în parteneriat cu partenerii europeni, sub egida Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansate de România, Franţa şi Germania.