De Ultimă Oră

(VIDEO) Krasnoselski: Suntem de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat de Moldovagaz, suntem gata să plătim

Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii transnistrene, a spus că „Transnistria este de acord și salută dorința de livrare a gazului din parte…

Actualizat acum 17 ore

Președinția RM, după acuzațiile vicepremierului ucrainean: „Poziția noastră față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări”

Redacția Liber TV

Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine și a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Este reacția Președinției Republicii Moldova, după ce vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat că Moldova ar ajuta prea puțin țara vecină și că autoritățile nu vor să-și strice relațiile cu Kievul și Moscova.

„Republica Moldova ajută Ucraina cum poate mai bine, oferind adăpost la mai mult de 90 mii de refugiați din Ucraina, din care jumătate copii. Au fost mobilizate toate instituțiile statului pentru a le oferi refugiaților cele mai bune condiții posibile și pentru a asigura tranzitul altor câteva sute de mii de refugiați.

Republica Moldova a condamnat ferm din prima zi agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Președintele țării a calificat atrocitățile de la Bucea și din alte localități drept crime împotriva umanității. Țara noastră a votat în susținerea declarațiilor diplomatice care condamnă războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și a fost coautor al rezoluțiilor adoptate la ONU. De asemenea, țara noastră respectă sancțiunile financiare impuse la nivel internațional. Poziția țării noastre față de războiul din Ucraina este clară, fermă și nu lasă loc de interpretări.

Guvernul Republicii Moldova a oferit ajutor umanitar în două tranșe, la Odesa și Vinnița, în valoare de 24 de milioane de lei și este gata să ajute vecinii noștri mai mult. De asemenea, Președintele Parlamentului Republicii Moldova și-a exprimat intenția de a vizita Kievul acum o săptămână, dar vizita a fost amânată ca urmare a recomandărilor autorităților de la Kiev care au considerat traseul de deplasare insuficient de sigur.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în această perioadă dificilă, inclusiv pentru a confirma că își dorește să fie parte a lumii libere, că prețuiește democrația și crede că în familia Uniunii Europene poate asigura libertate, siguranță și bunăstare pentru cetățenii săi”, spune Președinția.

În cadrul unui interviu pentru Jurnal TV, vicepremierului Ucrainei, Irina Vereșciuk a declarat că Moldova ajută prea puțin Ucraina și acuză autoritățile de la Chișinău că nu vor să-și strice relațiile cu Kievul și cu Moscova. La fel, aceasta a invitat-o pe președintele Maia Sandu în Ucraina să vadă cu ochii ei teroarea războiului.

„Poate mai e nevoie de făcut o declarație, ca să înțelegem că Republica Moldova e cu Ucraina? Că avem o problemă comună și un dușman comun? Că nu ne este frică să rămânem fără gaz, pentru că acest gaz nu înseamnă nimic fără oameni? Că nu ne este frică de probleme economice, pentru că știm că după vor urma victime, va fi război. Republica Moldova e protejată de Ucraina, de femeile noastre, care sunt violate, de copii noștri, care au devenit calici”, a declarat aceasta.