(VIDEO) Președinția se dezminte: „Maia Sandu nu a votat în 2013 pentru concesionarea Aeroportului”

Adrian Sirbu

Președinta Maia Sandu nu a votat pentru concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) în 2013, în calitate de membru al Guvernului Leancă, iar din acest motiv nu se va prezenta în calitate de martor, în instanță, la cererea inculpatului Iurie Leancă, a anunțat în această dimineață șeful Cabinetului președintelui R. Moldova, Adrian Băluțel.

„Vinovații încearcă să lungească procesul cât de mult pot și să scape de răspundere, iar acum vor să murdărească imaginea președintei.

Ședința Guvernului din octombrie 2013 la care a avut loc acel vot este publică, oricine o poate analiza și vedea că Maia Sandu nu a votat. Mai mult decât atât, Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat în septembrie 2019 hotărârile de Guvern ce vizau concesionarea Aeroportului, iar în 2023 Aeroportul a revenit în gestiunea statului”, explică șeful Cabinetului președintei.

Menționăm că filmările din spațiul public îl contrazic pe șeful de Cabinet al Maiei Sandu.

În același context, Băluțel a subliniat că Guvernul condus de Maia Sandu a abrogat în septembrie 2019 hotărârile de guvern ce vizau concesionarea AIC, iar în 2023 aeroportul a revenit în gestiunea statului.

Pe 9 februarie, la Judecătoria Buiucani a avut loc o nouă ședință de judecată în dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, în care opt foști demnitari sunt acuzați de exces de putere. Potrivit învinuirii, ei au concesionat aeroportul, în 2013, în interesul „grupării criminale” conduse de oligarhul Ilan Șor, prejudiciind statul cu 392 milioane de lei.

Avocatul ex-premierului Iurie Leancă a cerut judecătorilor să invite ca martori în proces pe toți membrii cabinetului de miniștri din acea perioadă. Vladislav Roșca a explicat că aceștia ar trebui să spună instanței dacă Leancă i-a determinat sau nu să voteze pentru concesionarea aeroportului.