Primăria Iași spune că nu s-a ocupat de invitația primarului Ion Ceban la comemorarea lui Grigore Vieru: „Organizator a fost Casa de Cultură”

Ala Găină

Edilul Chișinăului, Ion Ceban, a fost prezent, miercuri, la Iași, pentru a marca ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, un simbol al luptei pentru independență a Republicii Moldova. Primăria Iași neagă însă că l-ar fi invitat pe Ceban la eveniment și spune că organizatoare a fost Casa de Cultură. Ion Ceban a venit de mai multe ori în România, în cursul anului trecut, iar în noiembrie a avut chiar o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu la București.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a participat miercuri, în Parcul Copou, alături de edilul Iașiului, Mihai Chirica, și de alte personalități din cele două orașe înfrățite, la evenimentul „In memoriam Grigore Vieru”, care a marcat 89 de ani de la nașterea poetului basarabean. S-a ascultat imnul național și s-au spus cuvinte mari despre poetul care, încă din perioada Uniunii Sovietice, a fost în prima linie a mișcării de eliberare și de deșteptare a conștiinței naționale din Moldova de peste Prut.

Potrivit Ziarului de Iași, Ion Ceban a anunțat pe pagina sa de Facebook că a participat la eveniment „la invitația primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, împreună cu colegii din cadrul Primăriei Chișinău”.

Sunt bucuros că am venit cu o echipă mare azi la Iași, la invitația Primăriei municipiului și a altor organizații. Marele Vieru este al nostru, al tuturor. Este poetul cunoscut de la cei mici până la cei mai în vârstă. Probabil ca nimeni altul a vorbit frumos despre mamă, despre patrie. Ori de câte ori avem posibilitatea citim, recitim operele sale. În fiecare an venim să fim împreună și să aducem omagiu acestui mare poet de pe ambele maluri ale Prutului. Și la Chișinău avem multe evenimente, începând de la instituții și terminând în spații publice. Este o valoare incontestabilă pentru multe generații. Poetul este cântat începând din grădinițe, școli și până la cei vârstnici”, a declarat Ion Ceban.

Municipalitatea Iașiului a explicat că Ion Ceban a fost chemat de Casa de Cultură „Mihai Ursachi” și de Asociația Culturală „Feed Back”.

Noi am luat în vedere numai calitatea lui de primar într-o localitate în care s-a remarcat Grigore Vieru. Partea de politic nu ne-a interesat. El a venit la invitația noastră”, a precizat Adi Cristi, director al Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, pentru Ziarul de Iași.

Totodată, Ion Ceban a ținut să-i mulțumească primarului Iașului pentru contribuția în proiectele comune realizate cu administrația de la Chișinău.

Vreau să-i mulțumesc primarului pentru invitație, Iași și Chișinău sunt orașe înfrățite și avem foarte multe activități pe care le realizăm în comun și vreau să-i mulțumesc și pentru sprijinul acordat, atunci când Chișinăul a avut nevoie, și să punem umărul pentru fortificarea acestei colaborări”, a mai precizat Ion Ceban în cadrul vizitei de la Iași.