Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, reținut. CALM: Astfel de acțiuni în perioada electorală sunt foarte suspecte

Ala Găină

Primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu, împreună cu alți doi funcționari din cadrul Primăriei Nisporeni au fost reținuți de oamenii legii fiind bănuiți de abuz de serviciu și fals în declarații.

Potrivit oamenilor legii au fost efectuate percheziții la domiciliile, în birourile și automobilele persoanelor vizate în acest dosar.

Între timp, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui, a venit cu o reacție după ce Procuratura Generală a confirmat reținerea primarului orașului Nisporeni, Grigore Robu. Potrivit lui, astfel de acțiuni în perioada electorală sunt foarte suspecte și a făcut apel la guvernare și alți factori de decizie să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în campania pentru alegerile locale.

După aceasta cineva să creadă în dreptate, corectitudine, justiție reformată? Astfel, orice acțiune de acest gen în perioada electorală este foarte suspectă și chiar inutilă din punct de vedere a actului de justiție (ținând cont de toate procedurile care pot dura ani). Poate doar urmări pedepsirea celor incomozi și cauzarea prejudicii imaginii, dacă acesta-i scopul principal. Cu atât mai mult că vedem că reforma justiției trenează, iar năravurile unor justițiari rămași în sistem nu se schimbă.

De aceea, facem apel către guvernare, factorii de decizie/organele de anchetă, să instituie un moratoriu asupra tuturor acțiunilor de acest gen în perioada electorală: controale, intentare de dosare, arestări, acțiuni cu mascați etc ! Să fie instituită o regulă ca în perioada electorală (foarte scurtă, de fapt), toate organele cu competente de control să se abțină pe perioada electorală de la astfel de acțiuni interpretative, suspecte și care generează neîncredere. Ulterior este suficient timp ca fiecare parte să-și demonstreze dreptatea. Cu atât mai mult că RM deja a mai trecut prin astfel de ”abordări” din partea fostelor guvernări, fiind ”vedetă ”și criticată tare la nivelul Consiliului Europei și instituțiilor UE”, a declarat Viorel Furdui.