Principesa Margareta, la Luxemburg: „Republica Moldova a fost unul dintre primele teritorii ale fostei Uniuni Sovietice care a cunoscut tehnicile de destabilizare ale Moscovei”

Adrian Sirbu

Cu mult înainte ca tancurile rusești să încalce suveranitatea Ucrainei, Republica Moldova, vulnerabilă, fusese deja supusă unui tip de agresiune și de strategii rusești care au vizat ulterior și Ucraina. Declarația aparține Majestății Sale, Principesa Margareta, care a vorbit la Institutul Pierre Werner din Luxemburg, despre pericolele cu care se confruntă Republica Moldova. 

„Putem fi siguri că, chiar dacă războiul din Ucraina se va încheia în curând – ceea ce este puțin probabil – încercările de destabilizare a Republicii Moldova nu vor face, în mod paradoxal, decât să se intensifice. Asigurarea faptului că Republica Moldova rămâne ferm angajată în politica sa de integrare europeană este un element inseparabil al garantării faptului că Ucraina poate continua să se apere; acestea sunt, de fapt, două fețe ale aceleiași monede”, se arată în discursul Majestății Sale.

Potrivit Principesei Margareta, situația din Republica Moldova rămâne atât precară, cât și critică. Autoritățile de la Chișinău avertizează în mod constant că Rusia este hotărâtă să destabilizeze guvernul Republicii Moldova. Acest lucru se datorează faptului că tulburările din Moldova ar crea un pericol real în spatele principalelor linii ucrainene, care continuă să reziste în fața invaziei ruse.

„Obiectivul pe care mi l-am asumat, cu sprijinul guvernelor României și Republicii Moldova, este acela de a fi siguri, pur și simplu, că Republica Moldova nu este afectată de tragedia care lovește în prezent Ucraina, că guvernul său reformator este sprijinit pentru a-și atinge obiectivele și că cetățenilor săi li se permite să decidă propriul viitor, în loc să aibă viitorul decis de alții”, mai spune Majestatea Sa.

În context, Principesa Margareta a îndemnat partenerii de dezvoltare să continue sprijinul pentru Republica Moldova.

„Da, decalajul de dezvoltare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană rămâne semnificativ. Și da, există dificultăți serioase în buna guvernare a țării. Dar, în același timp, cetățenii Republicii Moldova se numără probabil printre cei mai înflăcărați susținători ai Europei. Și, întrucât populația este de o dimensiune modestă, procesul de integrare și prețul care trebuie plătit pentru atingerea acestui obiectiv rămân modeste. (…)

Știu că astăzi ne confruntăm cu multe alte priorități și că acestea necesită toată atenția noastră. Dar, cu riscul de a afirma ceva ce este evident pentru toată lumea, de obicei nu noi alegem crizele, ci crizele ne aleg pe noi. Să avem înțelepciunea să anticipăm, măcar o dată, următoarea criză. Să facem tot ce ne stă în putință pentru ca Republica Moldova să rămână întreagă și liberă”, a conchis oficialul.