Procuratura Generală: Există urmărire penală pe procesul de procurare a gazelor naturale, însă deocamdată în dosar nu există nicio persoană cu statut de bănuit sau învinuit

Adrian Sirbu

Procuratura Generală desfășoară, într-adevăr, urmărirea penală pe procesul de procurare a gazelor naturale, însă deocamdată în dosar nu există nicio persoană cu statut de bănuit sau învinuit. Reprezentanții instituției au infirmat astfel veridicitatea documentului publicat de mai multe canale de Telegram, în care sunt vizați ministrul Andrei Spînu și directorul Moldovagaz Vadim Ceban, scrie Newsmaker.md. 

În spațiul public a fost publicat un presupus extras dintr-un dosar al Procuraturii, cu privire la contractul încheiat în anul 2022 dintre partea moldovenească și concernul Gazprom, privind achiziția de gaz. Din acesta reiese că ministrul Andrei Spînu și directorul Moldovagaz Vadim Ceban ar fi acționat contrar intereselor țării și ar fi încheiat un contract dezavantajos.

Procuratura infirmă autenticitatea actului procedural care a fost publicat pe rețelele de socializare. O cauză penală aferent legalității procesului de procurare a gazelor naturale a fost pornită încă la 29 aprilie 2022, iar careva persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit nu sunt. Urmărirea penală este în desfășurare, fiind întreprinse măsuri pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cazului. Procuratura Generală nu va oferi comentarii la fiecare informație provenită din surse anonime, care nu se supun reglementărilor legale. Vă îndemnăm să vă documentați din surse credibile”, se arată în răspunsul PG.

Săptămâna trecută, într-o emisiune, Andrei Spînu a comentat informațiile din așa-zisul document. Ministrul a declarat că a făcut „tot ce este necesar” pentru a se asigura că Republica Moldova nu mai este dependentă de gazul rusesc.