Procuror general, din a cincea încercare? Astăzi are loc o ședință extraordinară la CSP

Adrian Sirbu

Membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) se întrunesc luni, 15 aprilie curent, într-o ședință extraordinară. Pe ordinea de zi sunt două subiecte: „Cu privire la modificarea Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General” și „Cu privire la inițierea concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General”.

Ședința va începe la ora 14:00.

La 28 februarie, Consiliul Superior al Procurorilor a decis încetarea concursului pentru funcția de procuror general. Decizia a fost luată după ce membrul CSP, Olesea Vârlan, l-a depunctat pe unul dintre candidații la funcția de procuror general. Membra CSP și-a anunțat demisia. Totodată, după anularea concursului, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a anunțat că este pornită o anchetă pentru a elucida cauzele depunctării unui candidat. Potrivit ei, a fost pornit un proces penal în cadrul căruia urmează să fie investigat dacă a fost vorba de o greșeală sau de un abuz.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a fost suspendat la începutul lunii octombrie 2021, iar la sfârșitul lunii septembrie 2023 a fost eliberat din funcție. Decretul prezidențial de eliberare din funcția de procuror general a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022. Interimatul a fost exercitat de către Dumitru Robu, apoi de Ion Munteanu.