Procurorul general interimar a cerut ridicarea imunității deputatului Radu Mudreac
Procurorul general interimar, Dumitru Robu, cere Parlamentului ridicarea imunității deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Radu Mudreac. Anunțul a fost făcut de către președintele legislativului, Igor Grosu. Potrivit lui, există bănuială rezonabilă despre comiterea infracțiunii „spălarea banilor”.
„La data de 20 aprilie, prin Ordonanța procurorului general interimar, Dumitru Robu, a fost începută urmărirea penală într-o cauză penală în privința deputatului Parlamentului Republicii Moldova, Radu Mudreac, precum și a altor persoane pe faptul existenței bănuielii rezonabile despre comiterea infracțiunii prevăzute de art.243, al.3 lit.b din Codul Penal”, se arată în solicitarea procurorului.
Totodată, potrivit solicitării, prin ordonanța pocurorului general interimar, prezenta cauză penală a fost pornită la data de 05.08.2021 în temeiul bănuielii rezonabile privind săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
Vicepreședintele legislativului, deputatul BCS Vlad Batrîncea, a declarat că, potrivit Regulamentului, președintele Parlamentului aduce la cunoștința deputaților cererea în plen la ședința următoare de la data prezentării acesteia și o trimite spre Comisia juridică. Acesta l-a acuzat pe Dumitru Robu că, în actualele condiții, vine să destabilizeze situația, creând un show.
„Felicitări domnului procurorului general interimar. Cu brio și cu succes ați soluționat cauzele penale de rezonanță, ați întors miliardele, v-ați clarificat cu bandiții, ați restabilit ordinea de drept și iată astăzi, în situație excepțională, veniți după un deputat din opoziție. cred că este o faptă eroică, o dovadă a curajului, a profesionalismului”, a declarat Vlad Batrîncea.
În luna martie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) l-a denunțat pe deputatul socialist la Procuratura Generală pentru îmbogățire ilicită și spălarea banilor.
În urma unui control, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită în mărime de peste 4.500.000 de lei între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa în perioada decembrie 2014–august 2016.
Această sumă – 4.500.000 de lei – a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei administrată de către Maia Mudreac, soția parlamentarului, unde acesta avea calitatea de fondator.