De Ultimă Oră

Veste bună! România și Bulgaria aderă complet la spațiul Schenghen de la 1 ianuarie 2025

Miniștrii de interne tocmai au adoptat o decizie de ridicare a controalelor la frontierele terestre interne cu și între Bulgaria și România începând cu …

Actualizat acum 17 ore

Procurorul Victoria Furtună: “Sistemul justiției este cuprins de un haos total, care este generat nu din interiorul acestuia, ci de factori externi”

Adrian Sirbu

Procurorul Victoria Furtună a comunicat că a fost nevoită să-și depună demisia din Procuratura Anticorupție din cauza derapajelor care au loc în Procuratura Republicii Moldova. Potrivit afirmațiilor sale, sistemul justiției este cuprins de un haos total, care este generat nu din interiorul acestuia, cum și-ar dori unii să se creadă, ci de factori externi. Furtună a subliniat că politicienii vor să-și subordoneze sistemul justiției în interes personal sau în interes de partid.

Într-o conferință de presă la IPN, Victoria Furtună a declarat că partidul de guvernământ invocă reforme și operează cu terminologii ca „vetting” și ,,prevetting” pentru a camufla adevărata intenție de a subordona puterea judecătorească și procuratura.

Procuratura este o instituție publică independentă, autonomă și legislatorul a prevăzut expres că este independentă de puterea legislativă și executivă, care a fost câștigată printr-un scrutin electoral. Iată pentru a aduce puterea judecătorească și procuratura la genunchiul drept, au utilizat aparent legal reforma în justiție”, a menționat Victoria Furtună.

Având în gestiune o cauză penală intentată unor persoane publice din cadrul instituțiilor de stat, care au introdus informații false în documente oficiale și au utilizat în aceste scopuri instituții publice ca Serviciul de Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție, Victoria Furtună spune că a fost intimidată. A doua zi după ce a comunicat despre aceste derapaje și a anunțat că demisionează, i s-a adus la cunoștință că i-a fost intentată o cauză penală pe divulgarea datelor urmării penale. I-a fost ridicat calculatorul și i-a fost transmisă citația pentru a se prezenta la Procuratură pentru a fi recunoscută în calitate de bănuită.

Nu văd nicio logică în tot ceea ce este indicat în ordonanța de pornire. Nu văd în ce constau acțiunile mele de divulgare a datelor din urmărirea penală. În perioada în care ordonanța în cauză a fost plasată în spațiul public, eu mă aflam peste hotarele Republicii Moldova. Care a fost sensul ridicării tehnicii din biroul meu? A fost aceeași procedură prin care am trecut pe parcursul multor ani – intimidarea atât a mea, cât și a colegilor mei. Că în caz că cineva mai încearcă să scoată în iveală abuzuri sau încălcări ale legislației, atunci vor fi supuși pedepselor penale”, a precizat Victoria Furtună.

Ea a îndemnat procurorii care cred că le-au fost încălcate drepturile sau care au observat încălcări în proceduri și abuzuri din partea autorităților să vorbească, ca pe viitor să nu ajungă să fie învinuiți de noile guvernări care vor veni de ce nu au comunicat despre derapajele constatate.

Guvernarea, când a venit la putere, a spus în felul următor: dacă stabiliți anumite încălcări de legislație, vociferați-le”. Și au consider asta corect. S-a făcut un abuz, eu l-am expus publicului, societății pentru ca fiecare să-și cunoască drepturile și să poată solicita răspunsuri la toate întrebările sale de la autorități”, a mai spus Victoria Furtună.