Promo-LEX: La Durlești, un candidat „se plimbă” în apropierea unei secții de vot, iar la Orhei, o persoană în stare de ebrietate a strigat pentru cine a votat
Încălcarea secretului votului și transportarea organizată a alegătorilor. Sunt printre incidentele raportate de observatori. Potrivit directorului de programe Promo-LEX, până la ora 15 au fost înregistrate 62 de incidente.
- 9 cazuri – prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta SV sau în raza de 100 m;
- 11 cazuri – încălcarea secretului votului;
- 5 cazuri – întreruperea pe parcursul zilei votării a procesului de filmare a operațiunilor electorale;
- 2 cazuri – deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane)
- 3 cazuri – deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat);
- 1 caz – prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza SV (100 metri de la localul secției);
- 2 cazuri – transportarea organizată a alegătorilor;
- 3 cazuri – votarea nejustificată în grup (doi sau mai mulți alegători).
- 1 caz – acte de violență sau intimidări a alegătorilor, sau altor persoane.
- 1 caz – urnele de vot nu au fost sigilate conform procedurilor legale;
- Altele – 3 cazuri.
Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 9 cazuri:
SV 19/22 Glodeni, Nicolaevca. În raza de 10 metri de la secția de votare (SV) se afla o mașină care are la bord o camera video orientată spre intrarea SV și care filmează. Președintele BESV cunoaște despre acest lucru, însă nu a comentat nimic, nici nu a reacționat pentru a sesiza poliția cu privire la acest caz, susținând că mașina data s-a aflat în acel loc și în primul tur al alegerilor.
SV 01/255, Chișinău, Durlești. Lângă intrarea SV, pe o perioadă mai îndelungată de timp, a stat parcată o mașină în care se aflau două persoane (un domn și o doamnă). La momentul trecerii prin preajmă a observatorului, persoanele din interior au făcut o poză acestuia. Nu a fost posibilă identificarea scopului aflării acestor persoane în preajma SV.
SV 01/259, Chișinău, Durlești. Mai multe autovehicule staționează de peste 30 minute la intrarea în ograda SV. O persoană observată în una din mașinile respective a acuzat observatorul Promo-LEX că „persoanele de tipul acestuia” se fac vinovate de cazurile de alertare a poliției care vine „să-i documenteze pe ai lor”.
SV 01/257, Chișinău, Durlești. Începând cu ora 10.15, pe o perioadă de peste 30 minute, în preajma SV au fost parcate două mașini (sură și albastră) în care au fost observate persoane neautorizate. Nu este clar care a fost scopul prezenței acestora în preajma SV, însă după staționarea acestora peste 30 minute, lângă SV a staționat o altă mașină, din care a coborât un candidat la funcția de primar al or. Durlești. Acesta a urcat în una din cele două mașini parcate (culoarea sură), iar peste 1-2 minute, candidatul a coborât din mașină, a urcat în mașina cu care a venit și, împreună cu persoana cu care a discutat, au plecat din preajma SV. Peste câteva minute, mașina sură a revenit, parcându-se din nou în preajma SV, unde a continuat să se afle. Periodic, persoana aflată în mașină făcea un tur în jurul SV.
SV 25/23 Orhei, Chiperceni. În raza 100 m de la SV a fost observate 2 unități de transport care staționează în fața SV și reprezentatul unui candidat care se apropie de alegători și comunică pentru cine să voteze. A fost solicitată intervenția poliției.
SV 31/14 Șoldănești, Cușmirca. Unul din candidații pentru funcția de primar discuta cu alegătorii în raza de 35 m de la secția de votare. Un membru din BESV s-a apropiat de acesta și i-a comunicat ceva, după care acesta s-a îndepărtat de secția de votare la aproximativ 150 de metri.
SV 01/256, Chișinău, Durlești. Lângă SV, în raza de 100 m, pe o perioadă mai îndelungată de timp (peste 1,5 ore), se afla parcată o mașină în care stau două persoane. Se pare că aceștia monitorizează alegătorii care vin să voteze.
SV 31/14 Șoldănești, Cușmirca. Consilierii din partea unui concurent, în raza de 40 m de la secția de votare, discută cu alegătorii. Președintele BESV le-a spus, în repetate rânduri, să plece de acolo, iar într-un final aceștia s-au conformat, îndepărtându-se la circa 150 m de secția de votare.
SV 01/257, Chișinău, Durlești. În jurul orei 12:44 la aproximativ 100 metri de SV, într-o mașină parcată, a fost observat un candidatul la funcția de primar. Raportat la observațiile anterioare, acesta urmărește procesul în jur de jumătate de oră, după care pleacă, iar peste ceva timp revine.
Încălcarea secretului votului (fotografierea buletinelor, prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 11 cazuri:
SV 25/23 Orhei, Chiperceni. Până la introducerea buletinului de vot în urnă, un alegător, în stare de ebrietate, a divulgat cu cine a votat prezentând buletinul de vot și strigând pentru cine a votat. Președintele BESV i-a solicitat să părăsească SV, la refuzul acestuia de a se conforma a fost solicitată intervenția ofițerului de poliție. Alegătorul s-a conformat și a părăsit SV.
SV 10/13 Căușeni, Baimaclia. Un alegător a fotografiat buletinul de vot, iar membrii BESV au observat acest lucru și i-au făcut observație. Alegătorul a șters fotografia, a pus buletinul în urna de vot și a părăsit SV.
SV 12/17 Criuleni, Dubăsarii Vechi. Un alegător a fotografiat buletinul de vot în incinta secției de votare, apoi a postat fotografia pe rețelele de socializare. Acest lucru nu a fost observat la acel moment, ci doar după ce alegătorul a postat fotografia. Fotografia din rețelele de socializare a fost identificată de operatorii SIAS. Președinta BESV a sunat la poliție și anunțat despre acest caz. Polițistul de sector urmează să se deplaseze la domiciliul alegătorului în cauză pentru a documenta cazul.
SV 36/11 UTAG, Comrat. Un alegător a fotografiat buletinul de vot. Ulterior, alegătorul a șters fotografia la solicitării președintelui BESV.
SV 36/32 UTAG, Baurci. La ora 10.18 a fost observat un caz în care un alegător a fotografiat buletinul de vot în cabina de vot. Nici un membru al BESV nu a reacționat la acest incident, probabil nici nu observase acest lucru.
SV 2/47 Bălți. La ora 10.20 un alegător și-a fotografiat buletinul de vot. Președintele BESV a intervenit și a solicitat persoanei să șteargă poza, însă alegătorul nu s-a conformat, motivând că a făcut poza pentru sine.
SV 31/14 Șoldănești, Cușmirca Doi alegători au fotografiat buletinele de vot, după ce au aplicat ștampila în drept cu concurentul electoral. De acest lucru a fost atenționat președintele BESV, care le-a spus persoanelor să șteargă fotografia făcută.
SV 31/14 Șoldănești, Cușmirca Alegătorul a fotografiat buletinul de vot după exprimarea votului, în drept cu numele concurentului electoral, iar acest lucru a fost observat de președinta BESV, care a obligat persoana să șteargă fotografia făcută. Persoana s-a conformat și a șters fotografia, dar nu a fost sancționată.
SV 4/34 Anenii Noi, Speia. Un alegător a fotografiat buletinul cu opțiunea de vot. Președinta BESV a sesizat cazul, pentru care alegătorului i s-a întocmit proces verbal.
SV 17/10 Fălești, Bocani. La 13:39 un alegător a fotografiat buletinul cu opțiunea de vot. Președinta BESV a solicita ștergerea pozei. Alegătorul s-a conformat.
SV 28/51 Sîngerei, Pepeni Un alegător a fotografiat buletinul de vot. În urma observației președintelui BESV, alegătorul a șters poza.