PSDE: 7 aprilie 2009 rămâne o lecție despre prețul libertății și importanța responsabilității politice

Adrian Sirbu

La 16 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Partidul Social Democrat European (PSDE) a transmis un mesaj public în care amintește semnificația protestelor organizate de tineri în acea zi, pe care le consideră un simbol al luptei pentru libertate, democrație și pluralism politic.

Potrivit comunicatului, protestele au fost inițial o manifestare sinceră împotriva concentrării puterii și în favoarea unui viitor european, dar au fost ulterior deturnate, soldându-se cu violențe, distrugeri și pierderi de vieți omenești. PSDE subliniază că, deși au trecut 16 ani, „răspunsurile și dreptatea întârzie să apară”, iar „cererile legitime ale protestatarilor nu și-au găsit, nici astăzi, împlinirea”.

Formațiunea atrage atenția asupra faptului că persoane implicate în reprimarea evenimentelor din 2009 ar beneficia, în continuare, de influență și privilegii, iar unii dintre cei care au revendicat valorile democratice la acea vreme ar fi ajuns, în opinia PSDE, să comită aceleași derapaje pe care le-au criticat: monopolizarea puterii, controlul asupra instituțiilor statului și restrângerea libertăților cetățenești.

În acest context, PSDE consideră că ziua de 7 aprilie trebuie privită ca o lecție despre responsabilitatea celor care exercită puterea și despre datoria cetățenilor de a o sancționa atunci când aceasta devine abuzivă. „Puterea se dă, dar și se ia înapoi, dacă cei învestiți cu încredere nu conștientizează responsabilitatea care le revine”, se arată în mesajul partidului.

Reprezentanții PSDE consideră că alegerile din 2025 reprezintă un test important pentru societate, în special pentru noile generații, și fac apel la cetățeni să își exercite votul ca un act de apărare a valorilor democratice.