PSDE cere demisia ministrului Culturii și anularea ordinului prin care Aliona Strâmbeanu a fost suspendată din funcția de director “Joc”

Adrian Sirbu

Partidul Social Democrat European îşi exprimă indignarea față de decizia Ministerului Culturii de a o suspenda din funcție pe Aliona Strâmbeanu, directorul Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare “JOC”. Potrivit formațiunii, această măsură injustă și lipsită de fundament amenință să distrugă eforturile, unitatea și pasiunea unei echipe întregi, afectând profund tezaurul nostru cultural.

Ansamblul “JOC” reprezintă mai mult decât un colectiv artistic. Este sufletul și inima culturii noastre naționale, echipa care promovează tradițiile noastre în întreaga lume.

Suspendarea doamnei Strâmbeanu, un lider devotat și inspirat, este o lovitură puternică pentru acest colectiv extraordinar și pentru toți cei care apreciază arta noastră autentică”, se arată în comunicatul PSDE.

Potrivit PSDE, este inacceptabil și trist că cei din sfera politică care guvernează țara se implică brutal și atacă frontal cultura națională în loc să o protejeze și să o susțină.

Artiștii Ansamblului “JOC” merită sprijinul și recunoașterea noastră, nu să fie pedepsiți pe baza unor informații eronate și incomplete. În loc să găsească soluții pentru a motiva financiar artiștii, a rezolva problemele lor financiare și a crea condițiile necesare activității, ministrul Culturii, care ar trebui să fie primul apărător al culturii, alege să o atace în mod direct”, mai spus reprezentanții PSDE.

În mesajul formațiunii se mai spune că artiștii noștri se luptă zilnic pentru a menține vie tradiția și spiritul cultural al țării, iar sprijinul financiar adecvat și recunoașterea valorii lor trebuie să reprezinte priorități esențiale.

În aceste momente dificile, ne exprimăm solidaritatea deplină cu întregul colectiv al Ansamblului “JOC” și cu doamna Aliona Strâmbeanu. Susținem acești artiști dedicați și cerem anularea imediată a ordinului de suspendare din funcție a doamnei Strâmbeanu. Nu vom permite ca interesele politice înguste să distrugă ceea ce generații întregi au construit cu atâta pasiune și sacrificiu.

Având în vedere situația actuală și acțiunile iresponsabile, cerem demisia imediată a ministrului Culturii, Sergiu Prodan. Acesta a afectat grav imaginea ansamblului prin atacuri nejustificate și nefondate, afectând bunul nume al acestui patrimoniu cultural de neprețuit. În acest post este nevoie de un lider care să apere și să promoveze cultura națională, nu să o atace și să o submineze”, conchide PSDE.

Directoarea ansamblului „Joc”, Aliona Strîmbeanu, a fost suspendată din funcție. Aceasta a fost înlocuită temporar cu dirijorul orchestrei, Marin Gheras.

În același timp, colectivul „Joc” îi cere ministrului Culturii restabilirea Alionei Strîmbeanu în funcție.

Pe pagina oficială de Facebook a ansamblului național „Joc” a fost publicat un demers adresat ministrului Culturii Sergiu Prodan, care este semnat de 68 de persoane, membri ai colectivului, potrivit textului.

Artiștii îi transmit ministrului că suspendarea din funcție a Alionei Strîmbeanu va destabiliza activitatea ansamblului ținând cont de faptul că, „la momentul actual, colectivul este implicat la maxim în repetițiile pentru spectacolul Drăgaica – zeița sărbătorii și pentru evoluarea în cadrul Festivalului Internațional din Timișoara.