PSDE reacționează după ce mai mulți membri au părăsit formațiunea pentru a adera la PAS: ”Au acceptat oferte tentante”

Ala Găină

„Regretăm că unii colegi din OT PSDE Hîncești au cedat presiunilor, au acceptat ofertele tentante și au decis să se alăture partidului de guvernare”. Este reacția Partidului Social Democrat European (PSDE), după ce mai mulți aleși locali din raionul Hîncești, au anunțat că părăsesc formațiunea pentru a adera la Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

„Partidul Social Democrat European a atenționat, încă săptămâna trecută, într-o declarație publică despre presiunile, dirijate de forțe din interior și din exterior, asupra membrilor formațiunii. Scopul acestor intimidări este de a distruge PSDE, care susține ferm parcursul european al țării și care este a treia formațiune politică ca pondere în Republica Moldova, lucru confirmat și de rezultatele alegerilor locale generale din noiembrie 2023.

De asemenea, respectivele forţe sunt deranjate de rolul pe care PSDE îl poate avea în alegerile prezidenţiale, în campania pentru referendum, dar şi în alegerile parlamentare şi depun de pe acum eforturi pentru a evita posibilele scenarii nefaste pentru ele.

Regretăm că unii colegi din OT PSDE Hîncești au cedat presiunilor, au acceptat ofertele tentante și au decis să se alăture partidului de guvernare. Folosirea metodelor obscure pentru „convingerea” primarilor social-democrați, folosind resursele administrative, inclusiv prin programul „Satul European”, nu are nimic în comun cu democrația și valorile europene. Reiterăm că, urmare a atacurilor asupra PSDE au de câștigat doar forțele pro-Kremlin, se arată în declarația PSDE.

La alegerile locale din toamnă, PSDE a obținut 133 de mandate de primari și 1.209 fotolii de consilieri locali și raionali. În noiembrie 2022, Partidul Democrat din Moldova a devenit Partidul Social Democrat European, iar la conducerea acestuia a fost ales Ion Sula. Liderul de onoare al PDM, Dumitru Diacov, nu a susținut schimbarea denumirii.

„Ieri, organizația teritorială PSDE din Hâncești, cu 16 primari, în frunte cu președintele raionului, Iurie Levinschi, și consilierii raionali, a părăsit PSDE și a aderat la PAS. Felicitări PAS-ului! Eveniment istoric pentru ei, fiindcă organizația din Hâncești a fost una din cele mai puternice pe parcursul a 27 de ani de existență a partidului. Condoleanțe celor de la PSDE! Este al treilea val de plecări din PSDE – lucru despre care am atenționat la ultimul Congres PDM. Și schimbarea lui Sula, despre care se vorbește tot mai des prin culoarele partidului, nu va rezolva problema”, a scris Diacov pe Facebook.