Putin Președintele rus, Vladimir Putin a anulat un decret din 2012 prin care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova

Ala Găină

Președintele rus, Vladimir Putin, a anulat decretul din 7 mai 2012 prin care garanta respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special pentru regiunea transnistreană. Documentul a fost abrogat după discursul în fața națiunii, în care a acuzat Occidentul de războiul din Ucraina. În replică, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că autoritățile de la Chișinău vor continua să ceară retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform angajamentelor.

Decretul care a fost semnat de Putin în 2012 stipula care sunt relațiile și politicile Kremlinului în raport cu Uniunea Europeană, SUA, țări din Africa, Belarus sau cu regiunile separatiste ale Georgiei. Documentul conținea și poziția Rusiei cu privire la reglementarea conflictului transnistrean din Republica Moldova. Odată cu întreg decretul, Putin a anulat și prevederea care stipula că Rusia „va continua să se implice activ în căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al R. Moldova, cu stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.

Reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a întârziat să apară. Autoritățile de la Chișinău spun că vor analiza cu atenție conținutul noii concepții o dată ce va fi făcută publică. „În ceea ce privește abordarea țării noastre privind reglementarea transnistreană – rămânem ferm atașați unui proces de reglementare pașnică a conflictului”, se arată în comunicatul ministerului.

Zilele trecute, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat relațiile moldo-ruse drept foarte tensionate. El a recomandat autorităților moldovenești să fie prudente în aprecierile cu privire la reglementarea transnistreană și la forțele rusești staționate în stânga Nistrului, după ce prim-ministrul Dorin Recean, a vorbit despre necesitatea demilitarizării Transnistriei și retragerii trupelor rusești din regiune.

De asemenea, Kremlinul a negat existența unui plan rusesc de răsturnare a puterii în R. Moldova, așa cum au anunțat președinta Maia Sandu și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.