„Război hibrid”, dar nu pentru toți. Trei companii moldovenești au livrat piese de avion în Rusia în valoare de 15 milioane de dolari

Ala Găină

Trei companii din R. Moldova au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari, arată o investigație realizată de Europa Liberă.  UE a spus că este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri. 

Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.

Companiile moldovene Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services au livrat piese unor jucători cunoscuți din Rusia, inclusiv firmelor Pobeda, S7 Engineering, Sibiri, Rossia.

Companiile aeriene ruse au nevoie vitală de piese occidentale pentru întreținerea flotei de avioane de pasageri și transport. Sancțiunile europene în domeniul aviației aveau scopul ca, dimpotrivă, să taie acest lanț de aprovizionare al rușilor. Împreună cu sancțiunile impuse în alte sectoare ale economiei ruse, cele din domeniul aviației trebuia să majoreze costurile războiului pentru Rusia și să convingă Kremlinul să oprească invazia.

Presa rusă și internațională a relatat despre numeroase cazuri în care Rusia folosește terțe țări, care nu sunt vizate de sancțiunile internaționale sau nu au aderat la acestea, pentru a face rost de componente occidentale vitale pentru diferite industrii, inclusiv cea a aviației civile.

În cazul companiilor moldovene, acestea acționau ca intermediare. Schema funcționează în felul următor: intermediarul stabilește legături cu companii din țările producătoare de piese și efectuează comanda, asigurând și transportarea pieselor în Federația Rusă. Investigația Europei Libere arată că, în unele cazuri, intermediarii moldoveni asigurau transportul pieselor chiar până în aeroporturi rusești, în hangare ale firmelor rusești importatoare. Piesele nu treceau, însă, fizic prin R. Moldova, așa încât tranzacțiile nu sunt înregistrate în actele vamale moldovene.

În 2022, Maxjet Service cumpăra din țări precum Emiratele Arabe Unite, SUA, Maldive și Marea Britanie piese pentru Airbus, Boeing, Bombardier și Embraer, care ulterior erau livrate în Federația Rusă. Valoarea totală a livrărilor a depășit 9,6 milioane de dolari.

Faptul că firme moldovene au intermediat livrări de piese de avion occidentale în Rusia, în 2022, a fost semnalat de o investigație a agenției Reuters, publicată în august 2023.