Război între Dan Perciun și Ion Ceban: CSE națională anulează starea de urgență în educație din Chișinău și plata pentru grupe prelungite

Ala Găină

Tensiuni tot mai mari între Guvern și Primăria Chișinău. Dan Perciun anunță că Guvernul se va plânge pe administrația publică din Capitală la Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratură, dacă nu se va aproba bugetul municipiului și nu vor fi finanțare grupele cu program prelungit. Conform lui, la ședința Comisiei Situații Excepționale (CSE) de la Guvern s-a decis că decizia CSE Chișinău privind impunerea taxelor pentru aceste ore și anularea demisiei lui Pavaloi sunt ilegale.

„Responsabilitatea pentru activitatea grupelor vine APL-urilor. Primăria nu a aprobat bugetul municipal și caută soluții. Dar CSE Chișinău n-are atribuții să impună așa taxe fără să aloce bani din bugetul municipal”, spune ministrul Educației, Dan Perciun.

La fel CSE național a anulat decizia prin care „în mod abuziv” a fost anulat Ordinul ministrului Educației prin care a fost încetat raportul de muncă cu șeful Direcției Educație Chișinău, Andrei Pavaloi.

„Acesta a fost promovat în funcție cu încălcarea legii. Nu a fost concurs pentru numirea în funcție, iar perioada stabilirii în funcție este nedeterminată. CSE Chișinău și-a depășit atribuțiile”, afirmă ministrul.

Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a instituit, la 25 ianuarie, situație excepțională în educație și a declarat ilegal ordinul prin care ministerul Educație îl concediază pe Andrei Pavaloi din funcția de șef al Direcției Educație din Chișinău, pentru că a fost numit cu încălcarea Codului Educației, adică fără concurs, printr-o dispoziție a primarului Ion Ceban.

Andrei Pavaloi a spus că a primit ordinul de demisie în poșta electronică de la un angajat al Ministerului Educației. Primăria Chișinău s-a opus acestei decizii, iar Ion Ceban a acuzat autoritățile centrale de imixtiune.