Război total în justiție! Veronica Dragalin, replică acidă către Vladislav Gribincea

Adrian Sirbu

“Prima dată avem un procuror-șef Anticorupție independent și imun la orice influență”. Este replica șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin pentru Centrul de Resurse Juridice (CRM) din Moldova, după ce i-a fost criticată scrisoarea care o compromite pe Tatiana Răducanu, membră demisionară a Comisiei Pre-vetting.

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) a formulat mai multe întrebări pentru liderii CRJM. În același timp, ea a scris că nu are timp să răspundă „la toate aberațiile”, deoarece lucrează la dosare importante.

Educația și experiența mea profesională nu demonstrează că sunt suficient de inteligentă să pot analiza informație din punct de vedere de procuror conform legislației naționale și principiile CtEDO?

Experiența mea de viață în diasporă înseamnă că nu cunosc limba română suficient de bine să pot formula propoziții mai complexe?

Sunt prima femeie pe funcție așa înaltă în sistemul procuraturii și nu de același nivel ca Dvs. sau alți bărbați importanți?“, a scris Dragalin.

Mai mult, Dragalin s-a referit și la salariile rudelor lui Vladislav Gribincea, soția caruia, Olimpia Gribincea, a fost numită în funcția de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ), pe un termen de patru ani.

Am îndrăznit să ridic întrebări legitime despre o procedură care generează salarii și mai mari pentru foarte multe persoane, inclusiv rudele Dvs.?”, a scris Dragalin pe rețelele de socializare.

Aceasta a sugerat instituției să „angajeze juriști mai buni” pentru că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), din care făcea atunci parte Răducanu, a respins a doua oară „același demers de ridicare a imunității, rezultând în clasarea dosarului împotriva fostului judecător Aureliu Colenco”.

PA a venit joi, 16 mai, cu mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de instituție, o parte din care au fost reflectate în scrisoarea PA din 14 mai 2024, în care se menționează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, participarea în calitate de membru în Comisia Pre-Vetting sau Comisia Vetting, în 2024, nu acordă o imunitate pentru fapte consumate cu ani în urmă.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.