Reacția Chișinăului la propunerea Tiraspolului privind instalarea unui “post de menținere a păcii”: “O manevră informațională”

Adrian Sirbu

Membrii Comisiei Unificate de Control au avut o reuniune de lucru la 25 aprilie 2024 La Bender, unde au abordat subiecte de actualitate privind situația în Zona de Securitate. În mod primordial, reprezentanții Chișinăului au insistat pe eliminarea posturilor ilegale ale structurilor de forță neconstituționale. Acestea reprezintă o piedică în calea liberei circulații a cetățenilor și demonstrează ignorarea principiilor regimului Zonei de Securitate.

Delegația Republicii Moldova și-a exprimat dezaprobarea în legătură cu  antrenamentele contingentului militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii desfășurare la 23 aprilie curent la posturile amplasate în preajma localităților Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni, Hagimus. Exercițiile s-au efectuat cu încălcarea documentelor misiunii de menținere a păcii pe râul Nistru și nu au fost coordonate de CUC.

Referitor la pretinsa „propunere” formulată de exponenții Tiraspolului de a instala un post suplimentar al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii la hidrocentrala Dubăsari pe malul drept al Nistrului, delegația a amintit că încă în 2012 CUC a adoptat o decizie unanimă prin care subiectul creării unui post în același loc a fost radiat de pe agenda CUC. Delegația Republicii Moldova a notat într-o declarație lipsa totală a necesității unui asemenea post.

În cadrul ședinței, Comisia Unificată de Control a luat act de raportul Comandamentului Militar întrunit privind situația în Zona de responsabilitate pe parcursul săptămânii precedente.