Reforma justiției, un pas înapoi! 21 candidați funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați

Ala Găină

21 candidați funcția de membru al CSM și al CSP, care nu au trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting, vor fi reevaluați. Asta după ce Curtea Supremă de Justiție a anulat deciziile Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor. De altă parte, premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor insista pe crearea unei legislații care să permită auto-curățarea sistemului Justiției.

După ce în seara de 1 august CSJ a emis 13 decizii împotriva comisiei pre-vetting, în dimineața de 2 august instanța a mai publicat opt decizii. CSJ a dispus reevaluarea procuroarei Cristina Gladcov care a candidat pentru CSP și a candidaților la funcții în CSM din partea societății civile Tatiana Chiriac și Alexandru Rotari. A doua șansă au mai primit judecătorii Aliona Miron de la CSJ, Angela Bostan de la Curtea de Apel Chișinău, Ecaterina Buzu de la Judecătoria Orhei, Sergiu Osoianu de la Judecătoria Strașeni și Mihail Bușuleac de la Judecătoria Cahul. Deciziile adoptate de CSJ au fost criticate de prim-ministrul Dorin Recean și de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, deputata PAS Olesea Stamate.

Potrivit lui Dorin Recean, autoritățile vor insista pe crearea unei legislații care să permită auto-curățarea sistemului Justiției.

„Vreau să le spun la cetățenii aceștia, la minoritatea coruptă din tagma judecătorilor că nu ne-ați surprins de fapt. Voi continuați acest efort și rezistați efortul de auto-curățare. M-am uitat că acolo e un fel de copy-paste și de fapt s-a încercat de a demonstra un efort de sfidare. Noi o să insistăm să avem legislație care să permită auto-curățarea sistemului. M-am uitat că unele texte au fost scrise în afara curții. Și vreau să atenționez pe cei care participă la astfel de efort că asta înseamnă perpetuarea corupției și cei care au participat la astfel de acțiuni vor răspunde conform legislației”, a declarat premierul Dorin Recean.

Și președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate a reacționat dur la deciziile CSJ. Potrivit ei, acest lucru demonstrează clar că unii judecători nu vor să fie evaluați, iar unele grupări corupte încearcă blocarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor.

„Am examinat o parte din decizii. În multe din ele am găsit un abuz clar, o încălcare evidentă a normelor legale. Cu atât mai clară este intenția de a sabota, când vedem ca toate deciziile au fost anulate. Deci nu s-a examinat temeinic, să se vadă dacă într-adevăr unele merita a fi întoarse la evaluare sau nu”, a scris Olesea Stamate.

Potrivit ei, deciziile au fost emis intenționat după votarea în parlament a Legii Vettingului și după încheierea sesiunii parlamentare. Comisia Pre-Vetting, creată la 4 aprilie 2022, verifică dacă cei care candidează la funcția de membru în CSM, CSP și în organele specializate din subordinea au avut un comportament compatibil cu etica profesională, dacă au adoptat acte arbitrare, dacă au admis conflicte de interese, dacă și-a declarat în mod corespunzător averea și dacă aceasta corespunde veniturilor lor. Până la 27 iulie, 18 candidați la CSM din rândul judecătorilor, 4 non-judecători și 5 candidați procurori la CSP, care nu au promovat evaluarea, au contestat deciziile Comisiei Pre-Vetting la Curtea Supremă de Justiție. În două dintre aceste cazuri, Curtea a menținut deciziile Comisiei Pre-Vetting.