De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Spînu pleacă din Guvern și PAS: Am fost supus unei campanii de defăimare

Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, și-a anunțat retragerea din Guvernul Republicii Moldova și din …

Actualizat acum 4 ore

Dialogul primului-ministru cu ambasadorul Belgiei

Relațiile dintre Republica Moldova și Belgia, în ascensiune

Vlad Alcaz

Părţile au constatat că relaţiile moldo-belgiene se află în ascensiune, iar dialogul bilateral este unul foarte bun. În context, Premierul a reiterat angajamentul plenar al Guvernului pentru implementarea agendei de reforme conform Acordului de Asociere UE-RM, subliniind că ţara noastră mizează în continuare pe sprijinul Belgiei în  eforturile sale de modernizare.

Referindu-se la proiectele bilaterale de succes, Pavel Filip a evidenţiat colaborarea în domeniul afacerilor interne. „Dorim în continuare asistenţa colegilor belgieni în preluarea experienţelor europene în domeniul afacerilor interne şi al justiţiei. Totodată, separat de aceste domenii, vom aprecia schimbul de experienţă cu experţii belgieni în aspecte ce ţin de asigurarea securităţii produselor alimentare, ajustarea standardelor naţionale în domeniul fitosanitar la cele ale UE”, a subliniat Prim-ministrul.

Prim-ministrul a vorbit şi despre agenda de reforme a Guvernului, în implementarea căreia autorităţile mizează pe sprijinul partenerilor de dezvoltare. „Suntem axaţi pe implementarea reformelor, astfel demonstrând că dorim să întoarcem încrederea partenerilor de dezvoltare, iar acordul încheiat cu FMI este pentru noi un certificat de încredere”, a spus Pavel Filip.

La rândul său, Ambasadorul Belgiei în Republica Moldova, Thomas Baekelandt, a accentuat caracterul dinamic al relaţiilor bilaterale, de la stabilirea cărora în acest an se împlinesc 25 de ani. Oficialul a reiterat sprijinul ţării sale pentru parcursul european al Republici Moldova şi a eforturilor sale de raliere la standardele europene.

În prezent, între Republica Moldova şi Belgia există 32 de acorduri bilaterale, iar alte 3 proiecte de acorduri se află în proces de examinare.