Republica Moldova a votat la ONU o rezoluție prin care condamnă și nu recunoaște anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene

Ala Găină

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri, 12 octombrie, cu o majoritate covârșitoare, o rezoluție prin care a solicitat țărilor să nu recunoască cele patru regiuni ucrainene Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, anexate ilegal de Rusia, și a condamnat războiul provocat de Rusia în Ucraina.

Astfel, 143 de state membre au votat în favoarea rezoluției, cinci țări au votat împotrivă, iar 35 de state s-au abținut. Țările care au votat împotrivă sunt: Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua, Rusia și Siria. Majoritatea țărilor care s-au abținut sunt națiuni africane, alături de China și India.

R. Moldova a votat în favoarea rezoluției care condamnă anexarea ilegală de către Rusia a teritoriilor ucrainene.

„(…) R. Moldova nu a recunoscut, nu recunoaște și nici nu va recunoaște rezultatele așa-numitor plebiscite și condamnă în termenii cei mai fermi tentativa anexării ilegitime a teritoriilor ocupate ale Ucrainei, fapt care contravine tuturor principiilor dreptului internațional”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Rezoluția, care „apără principiile Cartei ONU”, accentuează faptul că regiunile Donețk, Herson, Luhansk și Zaporojie sunt ocupate temporar de Rusia ca urmare a unei agresiuni, încălcând „integritatea teritorială, suveranitatea și independența politică a Ucrainei”.