Republica Moldova se alătură sancțiunilor occidentale împotriva producătorului rus de diamante

Adrian Sirbu

Nouă țări, printre care R. Moldova și Ucraina s-au alăturat deciziei Consiliului Uniunii Europene privind sancțiunile împotriva gigantului rus de diamante Alrosa și al directorului general Pavel Marinicev. Un anunț în acest sens a fost făcut ieri, 2 februarie, de Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate, Josep Borrell, scrie eurointegration.com.ua.

Potrivit lui Borrell, țările candidate la UE – Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Ucraina, Moldova, Bosnia și Herțegovina, precum și țările Asociației Europene a Liberului Schimb Islanda, Liechtenstein și Norvegia au decis să se alăture sancțiunilor împotriva Alrosa.

„Ei se vor asigura că politicile lor naționale sunt în conformitate cu această decizie a Consiliului European. Uniunea Europeană ține cont de acest angajament și îl salută”, a subliniat Borell.

Reamintim că la data de 3 ianuarie, Consiliul UE a adăugat pe lista de sancțiuni gigantul rus al mineritului de diamante Alrosa, inclusiv și pe directorul acestuia, Pavel Marinicev. Compania este o parte importantă a sectorului economic, oferind venituri semnificative guvernului Federației Ruse.

Această decizie completează interzicerea importurilor de diamante rusești inclusă în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni economice și individuale ale UE adoptat la 18 decembrie 2023 în legătură cu războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Interzicerea diamantelor rusești face parte din efortul G7 de a priva Rusia de o sursă importantă de venituri din comerțul cu diamante.