Responsabili din cadrul Primăriei Chișinău participă la evenimentele organizate în mai multe orașe de peste Prut, cu ocazia Zilei României

Adrian Sirbu

O delegație din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău în frunte cu viceprimarul Irina Gutnic, participă astăzi la ceremonia solemnă dedicată Zilei Naționale a României la Alba Iulia.

Cu ocazia împlinirii a 105 ani de la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, autoritățile locale și județene au pregătit în Capitala Marii Uniri o serie de evenimente, printre care parada militară, o masă populară autentică, spectacole folclorice, concerte și focuri de artificii.

Unul dintre cele mai spectaculoase momente va fi parada militară, care va avea loc începând cu ora 15:00. Vor participa peste 1.000 de militari, cu zeci de vehicule militare, transportoare blindate, autospeciale, dar și avioane și elicoptere.

Totodată, de Ziua Națională a României, turiștii și locuitorii din Alba Iulia vor avea șansa să meargă pe urmele celor peste 100.000 de români veniţi la Alba Iulia în 1 Decembrie 1918, la Marea Adunare Naţională.

Vizitatorii vor putea alege între a păși pe vechiul traseu al Poartelor Cetății sau a explora partea de vest a fortificației, cunoscută în trecut drept „câmpul lui Horea”, în prezent transformată într-o zonă vibrantă în fața Catedralei Încoronării.

Tot astăzi, o delegație a Preturii Rîșcani, în frunte cu pretorul interimar, Mihai Furculiță, participă la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României în orașul Târgu Mureș.

Republica Moldova, în special municipiul Chișinău are relații frumoase cu România, având legături istorice și culturale puternice, care generează cooperare și sprijin reciproc.

Orașul Chișinău are semnate o serie de Acorduri de Înfrățire cu mai multe localități din țară vecină. De asemenea, municipalitatea colaborează în diverse domenii cu orașele din România și implementează numeroase proiecte comune pe domeniile: educație, cultură, infrastructură.