Rezultate preliminare: Ion Ceban câștigă încă un mandat la Primăria Chișinău din primul tur

Ala Găină

Fără turul doi în Chișinău. După prelucrarea tuturor celor 305 procese verbale, candidatul Partidului Mișcarea Alternativă Națională, Ion Ceban, câștigă Primăria Chișinău din primul tur de alegeri. Potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, liderul MAN a acumulat peste 50 la sută din sufragii.

Astfel, candidatul MAN, Ion Ceban câștigă fotoliul de primar în Chișinău cu 50,62 la sută din voturile chișinăuienilor.

Pe locul doi este candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a acumulat 28,23 % din sufragii.

Pe locul trei s-a situat Adrian Albu de la Partidul Socialiștilor, cu 4,52 la sută din voturile alegătorilor. Urmează Victor Chironda de la Platforma DA – 3,82%, Vasile Bolea de la Renaștere – 2,41 procente, Vasile Costiuc de la Democrația Acasă – 2,1 procente. Ceilalți concurenți electorali au acumulat mai puțin de 2 procente.

Potrivit Codului Electoral, candidatul pentru funcția de primar se consideră ales dacă a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor care au participat la votare.

Și la Consiliul Municipal Chișinău, Mișcarea Alternativa Națională a acumulat majoritatea voturilor. Astfel, conform rezultatelor preliminare, MAN a fost votat de peste 33,10 de procente dintre alegători. Pe locul doi este PAS – 32,88 dce procente, PSRM – 9,64 procente, Partidul Comuniștilor – 4,46 procente, Partidul Renaștere – 2,64 procente și Platforma DA – 2,55 la sută.

Astfel, preliminar, Mișcarea Alternativa Națională și Partidul Acțiune și Solidaritate ar urma să aibă câte 20 de mandate în CMC, PSRM – 6 mandate, PCRM – 2 mandate, Partidul Nostru, Partidul „Renaștere” și Platforma DA – câte un mandat.