Rocadă în Guvern. Mihai Popșoi – noul Ministru de Externe, iar Cristina Gherasimov vine la șefia unei noi instituții – Ministerul pentru Afaceri Europene

Ala Găină

Un nou minister a fost creat la Chișinău, iar secretarul de stat al Ministerului de Externe, Cristina Gherasimov, a fost numită  la conducerea noului Minister pentru Afaceri Europene și va coordona Biroul pentru Integrare Europeană. 

Gherasimov a deținut în trecut și funcția de secretar general al Aparatului președintelui Maia Sandu. 

Între timp, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, va fi noul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului. 

„Vreau să-i mulțumim lui Nicu pentru aportul extraordinar pe care l-a adus Republicii Moldova. Săptămâna trecută, la Davos, eu mulțumeam omologilor mei, președinților țărilor membre ale UE pentru decizia din decembrie și toți, absolut toți, au remarcat efortul excepțional al echipei de la Externe, efortul diplomatic, pe care l-a depus Republica Moldova și Nicu. Pentru că integrarea europeană să avanseze și ca să avem decizia din decembrie. De săptămâna viitoare, portofoliul de externe îl va prelua vicepreședintele Parlamentului și șeful comisiei externe de la Parlament, Mihai Popșoi. ȘI vreau să-i mulțumesc dlui Popșoi pentru că se va alătura echipei guvernamentale, iar portofoliul de integrare europeană îl va prelua Cristina Gherasimov, care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene și care va coordona activitatea Biroului de integrare europeană”, a declarat premierul Dorin Recean.

Cristina Gherasimov a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe în noiembrie 2023.

Din 2021, Cristina Gherasimov a activat în funcția de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul politicii externe și integrării europene.