România și Bulgaria sunt în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Adrian Sirbu

România este în Schengen începând de duminică, 31 martie, dar momentan doar cu granițele aeriene și maritime. După repetate amânări și 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, românii pot călători liberi în statele din zona Schengen. Prima schimbare care va fi observată de cei care doresc să călătorească în afara graniței, în state din Schengen, este că nu vor mai trebui să prezinte actele de identitate la controlul de frontieră de pe cele 17 aeroporturi și porturi.

Schimbările intră în vigoare pentru toate zborurile programate după miezul nopții. Astfel, după intrarea în aeroport, pasagerii vor trece de controlul de securitate și se vor îndrepta direct spre poarta de îmbarcare, fără a mai face o oprire pentru controlul documentelor.

Autorităților pot implementa filtre specifice când vor să efectueze acțiuni de prevenire a infracțiunilor transfrontaliere și a migrației ilegale.

Este important de menţionat că toţi pasagerii vor avea nevoie în continuare de un document de călătorie valabil. În ceea ce priveşte minorii, precizăm că aceştia vor putea călători în Spaţiul Schengen cu exact aceleaşi documente pe care trebuie să le deţină şi la acest moment atunci când se deplasează în străinătate”, a precizat Ministerul român de Interne.

Mai exact, începând cu 31 martie 2024, persoanele care călătoresc către sau dinspre destinaţii din statele membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră în cele 17 aeroporturi şi în cele patru porturi maritime situate în judeţul Constanţa.

Concret, după ce parcurg procedura de control la securitate pe aeroport, activitate curentă în toate aeroporturile internaționale, inclusiv în cele din spaţiul Schengen, persoanele care intră în terminal nu vor fi supuse controlului la frontieră aşa cum este astăzi, la tonete.

Pasagerii vor merge direct către porţile de îmbarcare şi în tot acest traseu parcurs vor putea fi verificaţi de Poliţia de Frontieră și de echipajele mixte ale Poliţiei Române, Jandarmeriei şi Inspectoratului General pentru Imigrări.

Ghișeele care acum funcționează și pentru Schengen şi pentru non-Schengen vor funcţiona, începând de duminică, numai pe fluxul non-Schengen.

Pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.