De Ultimă Oră

ULTIMA ORĂ! Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024

Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială din 2024. Anunțul a fost făcut în cadrul unei declarații pe care a postat-o pe rețeaua X.  În schimb, un al…

Actualizat acum 12 ore

România susține deschiderea în decembrie a negocierilor de aderare pentru Moldova și Ucraina

Adrian Sirbu

România susține adoptarea, în luna decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina. Declarația aparține ministrei afacerilor externe a României, Luminița Odobescu, și a fost făcută în cadrul seminarului privind Uniunea Europeană și politica de extindere, transmite IPN.

În intervenția sa, ministrul afacerilor externe a prezentat poziția României de susținere a procesului de extindere a Uniunii Europene, cu precădere în contextul actual marcat de crize suprapuse atât în plan regional cât și internațional. În context, a evidențiat faptul că procesul de extindere reprezintă o investiție geostrategică pentru menținerea și dezvoltarea păcii, stabilității și prosperității în Europa valorilor democratice comune.

Șefa diplomației române a subliniat, totodată, poziția României favorabilă continuării accelerate a procesului de extindere a UE, bazat pe meritele proprii ale candidaților, în paralel cu procesul instituțional intern necesar pentru a pregăti Uniunea să primească noi membri.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la București se menționează că Luminița Odobescu a reiterat sprijinul pentru adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor necesare deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, în conformitate cu realizările remarcabile ale celor doi candidați recunoscute de către Comisia Europeană prin evaluările pozitive publicate la 8 noiembrie 2023.

Comisia Europeană a recomandat la 8 noiembrie deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Decizia finală privind începerea negocierilor cu Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie.