România transmite Rusiei că sprijină puternic Ucraina, inclusiv militar, alături de mari puteri precum SUA, Germania, Italia

Adrian Sirbu

România a transmis Rusiei, marți, un mesaj puternic de susținere a Ucrainei, într-o declarație comună care a fost semnată împreună cu SUA, Germania, Italia și Olanda.  

În acest document, care a fost publicat și de Administrația Prezidențială, este anunțat oficial pachetul militar de apărare a Ucrainei, format din cinci sisteme antirachetă Patriot – unul dintre acestea fiind donat de către România, iar alte două de către SUA și Germania.

De asemenea, Țările de Jos și ”alți parteneri” nespecificați donează Ucrainei componente care sunt necesare pentru a permite funcționarea unei baterii Patriot suplimentare, în timp ce Italia trimite un sistem SAMP-T suplimentar.

”Lucrăm la anunțarea în acest an a altor sisteme strategice de apărare aeriană pentru Ucraina.” – se mai precizează în declarația comună.

Recent, Rusia a anunțat că a distrus două sisteme de lansare a apărării antiaeriene Patriot. În replică, Ucraina a afirmat că, de fapt, Moscova a lovit ținte momeală, concepute pentru a-i scăpa pe ucraineni de rachetele inamice costisitoare. Reuters nu a putut verifica în mod independent afirmațiile niciuneia dintre părți.