România va acorda Republicii Moldova un grant de 100 de milioane de euro

Redacția Liber TV

Guvernul României a ratificat acordul privind acordarea grantului în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Programul de finanțare are o durată de 7 ani, timp în care vor fi implementate mai multe proiecte sociale. Prevederile acestuia pot fi prelungite pentru trei ani.

„Acel ajutor nerambursabil de 100 de milioane va putea fi accesat de către Guvernul Republicii Moldova. Acord care reprezintă principalul element de sprijinire a eforturilor Republicii Moldova de dezvoltare durabilă şi realizare a reformelor şi sprijinul pe care noi îl acordăm pentru parcursul european al Republicii Moldova”, a declarat premierul român Nicolae Ciucă.

Cea mai mare parte din ajutorul de 100 de milioane de euro oferit de România va fi utilizată pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor din sate. Vor fi construite reţele de apeduct şi de canalizare, vor fi reparate drumuri şi vor fi achiziţionate echipamente medicale.

În 2010, Moldova a mai semnat cu România un acord privind alocarea a 100 de milioane de euro, dar acesta a expirat în aprilie 2021, fiind valorificaţi doar 32 de milioane de euro.