Sabia lui Ștefan Cel Mare, subiect de discuții între Marcel Ciolacu și oficialii turci. „Sunt două copii”

Ala Găină

Premierul român Marcel Ciolacu a afirmat că sunt discuţii cu oficialii turci pentru retrocedarea sabiei lui Ştefan cel Mare, precizând că sunt două copii ale acesteia, una în biroul său, iar cealaltă donată de fostul prim-ministru Adrian Năstase la Putna.

Ciolacu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul vizitei în Turcia, dacă în discuţiile avute cu oficialii turci a fost abordată şi tema retrocedării sabiei lui Ştefan cel Mare.
”Sunt două copii. Una primită de fostul prim-ministru – şi făcute de acelaşi lucrător, armurier. Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase, fiind donată la Putna. Avem discuţii pe acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu.
Timp de 460 de ani, sabia nu a mai părăsit Turcia. Ea a fost expusă ultima dată în România în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. Cu această ocazie Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului român. Sabia, făcută din oțel de Toledo, a fost primită de Ștefan cel Mare după bătălia de la Vaslui din partea papei Sixt al VI-lea, în semn de recunoaștere a rolului decisiv al Moldovei în apărarea creștinătății.

Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri.

Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Atunci, turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare. În prezent ea se află în sala dedicată armelor, în muzeul Topkapî din Istanbul, marele palat al sultanilor otomani.