Sancțiunile împotriva lui Șor: UE nu va dezvălui corespondența cu R.Moldova în privința acestora

Adrian Sirbu

Reprezentanții Uniunii Europene au respins cererea echipei de avocați ai lui Ilan Șor de a publica corespondența cu Republica Moldova referitoare la introducerea sancțiunilor împotriva politicianului moldovean de opoziție.

Astfel, într-o scrisoare din 13 mai, reprezentanții UE menționează că există paisprezece documente care reflectă corespondența comunității cu Chișinăul în ceea ce privește impunerea restricțiilor împotriva lui Șor. Cu toate acestea, după cum subliniază UE, nu pot dezvălui o parte semnificativă a acestora.

„Dezvăluirea informațiilor din aceste documente poate duce, de asemenea, la percepții și interpretări greșite în ceea ce privește impunerea și implementarea măsurilor restrictive. Observațiile preliminare făcute de Înaltul Reprezentant al UE riscă să creeze așteptări false și presupuneri din partea țărilor terțe și, astfel, să slăbească pozițiile UE în relațiile cu acestea”, au explicat reprezentanții comunității refuzul lor.

La rândul lor, reprezentanții lui Șor au criticat poziția UE.

„Refuzul de a dezvălui documentele pentru a proteja relațiile cu guvernul moldovean confirmă încă o dată că sancțiunile au fost impuse la cererea Moldovei, ca un instrument de suprimare a oricărei opoziții politice”, a declarat avocatul lui Șor, Aureliu Colenco.

Cei din echipa lui Șor au reamintit că patru dintre cei cinci oameni împotriva cărora inițial au fost impuse sancțiunile UE la cererea Chișinăului sunt actuali sau foști lideri ai partidelor de opoziție din Moldova. Acest fapt demonstrează clar că UE încearcă să influențeze procesele democratice din țara vecină, consideră avocații politicianului. Echipa de avocați ai lui Ilan Șor este, de asemenea, convinsă că Uniunea Europeană a recunoscut astfel faptul că a impus sancțiuni la solicitarea guvernului moldovean, permițându-se să fie utilizată în jocurile politice și juridice.

În același timp, UE a indicat că dezvăluirea acestor documente și a justificărilor faptice pentru impunerea sancțiunilor ar ușura sarcina lui Șor de a le ocoli.

„Cunoașterea exactă a motivelor și argumentelor prezentate de Înaltul Reprezentant al UE va arăta, de fapt, prin ce măsuri persoanele respective vor putea evita cu ușurință regimul sancțiunilor”, se spune în scrisoare.

Reprezentanții lui Șor au declarat că această afirmație contrazice complet principiile juridice de bază, conform cărora acuzatul are dreptul să cunoască toate dovezile împotriva sa, pentru a se putea apăra.

„În acest caz, UE, în cele din urmă, ascunde probele pentru a-l lipsi pe Ilan Șor de posibilitatea de a se apăra în mod corespunzător. Uniunea Europeană chiar presupune că, după dezvăluirea dovezilor, Șor ar putea câștiga cazul”, a subliniat Colenco.

De menționat сă acum echipa de avocați ai lui Ilan Șor pregătește o contestație, care va fi depusă săptămâna viitoare.

Reamintim că în 2023, echipa de avocați ai lui Ilan Șor a depus o plângere la Tribunalul General al Uniunii Europene împotriva sancțiunilor impuse de UE. Printre altele, avocații lui Șor au subliniat că sancțiunile sunt fără precedent și, în esență, reprezintă un abuz de putere. Spre deosebire de sancțiunile impuse împotriva Rusiei, Belarusului, Siriei și Iranului, aceste măsuri nu sunt destinate să exercite presiuni asupra unui guvern străin, ci, dimpotrivă, să sprijine acest guvern în lupta împotriva forțelor de opoziție. Ulterior, echipa de avocați a lui Șor a cerut ca UE să dezvăluie corespondența sa cu Republica Moldova, referitoare la impunerea sancțiunilor.

Amintim că la 26 aprilie 2024, UE a prelungit cu un an sancțiunile împotriva opoziției moldovenești.