Scandal în prag de alegeri. Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” la funcțiile de primari sau consilieri locali ar putea fi excluși din alegerile locale

Ala Găină

Mai mulți candidați ai Partidului „Șansă” la funcțiile de primari sau consilieri locali ar putea fi excluși din alegerile locale generale din 5 noiembrie. Comisia Electorală Centrală a obligat consiliie electorale de cirscumscripție din nouă localități să examineze anularea înregistrării acestora în cursă. Motivul invocat de CEC este finanțarea ilegală sau coruperea alegătorilor.

Potrivit CEC, membrii Partidului „Șansă” promovează proiectele anunțate anterior de Partidul „Șor”, declarat neconstituțional, iar acest fapt reprezintă transfer de imagine. Mai mult, oamenilor le sunt promise mai multe facilități care ar fi finanțate din surse ilegale.

Președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, candidat la funcția de primar al municipiului Orhei, a declarat la o conferință de presă că se așteaptă să fie scos din cursa electorală.

„Ni se fură votul. Nu atât votul meu, cât votul cetățeanului de rând care a văzut cum se schimbă viața în Orhei, care a văzut că este posibilitate și capacitate de a schimba viața în Bălți, în Chișinău și în alte localități”, a spus Alexei Lungu.

Anterior, Serviciul de Informații și Securitate s-a adresat Comisiei Electorale Centrale cu propunerea de a fi excluși din cursă candidații la funcțiile de primar ai municipiilor Orhei și Bălți, Alexei Lungu și Victoria Șapa, pe motiv că ar avea conexiuni cu grupul Șor și ar prezenta un pericol la adresa securității statului. Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a declarat în cadrul ședinței de astăzi că toate solicitările urmează să fie examinate.