Scandal la televiziunea publică! Comunistei Diana Caraman i s-a interzis accesul la dezbateri, după ce a insistat să vorbească în rusă

Adrian Sirbu

Postul național de radio – Radio Moldova – și postul public de televiziune – Moldova 1 – au dat-o afară pe candidata Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) la funcția de primar al municipiului Chișinău, Diana Caraman, de la dezbaterile electorale realizate de IP Compania „Teleradio-Moldova” pe 29 octombrie, pe motiv că a vorbit în limba rusă. În timp ce conducerea companiei face trimitere la regulamentul intern aprobat, potrivit căruia dezbaterile electorale organizate de cele două posturi publice de radioteleviziune sunt desfășurate exclusiv în limba română, Caraman se plânge că TRM i-ar fi încălcat drepturile. Ea a anunțat că va sesiza organele competente.

IP Compania „Teleradio-Moldova” a organizat pe 29 octombrie dezbateri electorale. Și la Radio Moldova, și la Moldova 1, invitați au fost următorii candidați care aspiră la funcția de primar de Chișinău: Diana Caraman (PCRM), Lilian Carp (PAS), Anatol Usatîi (PDCM) și Vadim Brînzaniuc (PSDE). În ambele situații, prezentatorii emisiunilor de dezbateri au fost nevoiți să întrerupă emisia, după ce candidata comuniștilor, Diana Caraman, a refuzat să vorbească în română.

Candidata PCRM a continuat să vorbească repetat în limba rusă, invocând argumentul că regulamentul aprobat de TRM „nu este mai presus decât Constituția”. În consecință, prezentatoarea dezbaterii de la Radio Moldova a întrerupt microfonul Dianei Caraman și a anunțat o pauză „creată de Caraman”. După pauză, prezentatoarea a anunțat că i-a solicitat Dianei Caraman să părăsească studioul „pentru a putea continua dezbaterile cu ceilalți candidați”.

După incident, directorul general al IP Compania „Teleradio-Moldova”, Vlad Țurcanu, a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Țurcanu a confirmat că microfonul Dianei Caraman a fost închis, după ce a refuzat să vorbească în română, conform regulamentului aprobat de Companie. La fel, Țurcanu a confirmat că conducerea Radio Moldova i-a cerut candidatei PCRM să părăsească studioul.

„Ni se pare important ca un candidat care pretinde să conducă un oraș locuit preponderent de români/moldoveni să poată să se exprime în limba acestora.  Doamna Caraman este așteptata în aceasta seară să se prezinte la dezbaterea electorală televizată la Moldova 1”, a scris Vlad Țurcanu pe Facebook.

În aceeași zi, după cum a anunțat Țurcanu, Diana Caraman a participat, alături de candidații nominalizați, la dezbateri publice organizate de postul public de televiziune – Moldova 1. Candidata PCRM însă a fost nevoită să părăsească, însă, și studioul de aici. Motivul a fost același – a încălcat repetat regulamentul TRM, potrivit căruia participanții la dezbateri sunt obligați să vorbească doar în limba de stat – română.