Scandalul ambulanțelor din Turcia// Boris Gîlca către Ala Nemerenco: „V-au cumpărat? Cu cât? V-au speriat? Cum să vă credem pe Dvs și pe toți că luptați cu corupția?”

Ala Găină

Șeful Direcției asistență medicală și socială al Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, acuză o acuză pe ministra Sănătății, Ala Nemerenco că joacă pe două fronturi. Asta după ce au fost transmise către CNAMUP 30 de ambulanțe noi, ce fac parte din lotul celor 168 de autosanitare procurate de la o firmă din Turcia, în cadrul unui proiect finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, proiect criticat dur de ministra Ala Nemerenco, anterior, pe motiv că echipamentul din unitățile de transport ar fi de proastă calitate, iar licitația – trucată.

„Dna Ministru Ala Nemerenco, da – sistemul medical are nevoie de ambulanțe, dar nu prin scheme de corupție! Atunci, în 2019, cu toții v-am admirat! Acum ne-ați prostit… Explicați-ne de ce??? Dvs ați adus astăzi încă un lot din acele ambulanțe din Adana, Turcia, procurate prin licitația trucată organizată încă în 2018. Raportul Comisiei a fost făcut public în 2019. 

A fost un subiect de mare interes public, dar și mare ”tam-tam-taram” al Guvernului PAS-1 pe atunci: că „nu acceptăm!”, că „luptăm cu corupția!”, că „reziliem contractul imediat”, că „vom cerceta toate aranjamentele trucate!” etc.
Am avut ședințe comune în 2019 la Minister, împreună cu Dvs, cu compania turcească și anume Dvs v-ați pronunțat și ați anunțat public atunci că contractul fraudulos va fi reziliat, că acest lucru nu se discută și ca va fi petrecută o nouă licitație…
Acum ce s-a întâmplat? V-au convins cumva altfel? V-au cumpărat? Cu cât? V-au speriat? Cum să vă credem pe Dvs și pe toți că luptați cu corupția? Cum rămâne cu aspirațiile europene?
Concluzii din acel raport:
– Este evident costul foarte înalt al ambulanțelor FORD înaintate la licitație, a modalităților de asamblare/montare, dotare și calitatea dubioasă a echipamentelor propuse;
– Așteptările sistemului medical, dar și ale personalului medical din Serviciul Asistență Medicală de Urgență țin de procurarea unor ambulanțe dotate cu echipamente medicale certificate în UE, de înaltă calitate, fapt care va facilita siguranța pentru pacient, dar și pentru lucrătorii medicali;
– Împrumutul de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) de 12 mln euro impune, prin definiție, procurarea unor ambulanțe de calitate care vor servi pacienții pe termen lung, astfel să fie justificat acest împrumutul pe care Guvernul Republicii Moldova îl va rambursa, cu dobândă…”, a scris șeful Direcției asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca.
Anterior Ala Nemerenco a declarat că sunt încălcări grave la capitolul achiziții.
„Am încercat să gestionez corect acel contract la 168 de ambulanțe.Încălcările sunt foarte grave, anume la achiziții, totul absolut,începând cu caietul de sarcini, standarde, costurile, procedura de achiziții care a fost una internațională, faptul că a fost ales un singur câștigător dinytr-un singur participant, deși 9 companii au procurat documentele de tender, calitatea acelor ambulanțe, comisia ministeruli a plecat acolo și a văzut. Vizavi de echipamentul care se instalează acolo, în niște angare improprii, comisia, acel grup de experți a avut foarte multe obiecții viavi de calitatea echipamentelor”.